» Kategori : Kebatinan

Makna Filosofi Wayang Kulit (1)

Ing udyana Panjebar Semangat No 49 lan No. 51 Desember 2013 kepungkur   pangripta wis nate nulis serial rerantenan kanthi sesirah “Miyak Sejarah Tumang­kare Wayang Purwa ing Pulo Jawa.” Lan isih katambah  tulisane pangripta ing PS No 21 lan No. 22 sasi Mei 2016 kang  ma­wa irah irahan “Asal Usul lan Filosofi Wa­yang ... Sapepake

Kénging Punapa Kita Ngawontenaken Ruwatan
A. Purwaka Sampun wiwit jaman kina-makina, ti­yang Jawi sami pitados, menawi wonten tiyang damel kalepatan, langkung-lang­kung ing bab wontenipun manungsa sa­sampunipun dipun lahiraken dening ibuni­pun, laré atuwi tiyang kalawau, dipun ang­gap “wonten ing salebetipun bebaya”, mila tiyang Jawi paring piwucal, tiyang kalawau kedah dipun ... Sapepake

Dununge Aksara Jawa Ing Pribadhi lan Pakartine Manungsa
Ing kéné tak aturaké dunungé aksara Jawa ing pakarti lan pribadiné manung­sa, minangka cathetan saka manéka sum­ber. Muga-muga ana paédahé : H A – Atimu tatanen. Ati-ati, ati kuwi ra­tuning badan. Atiné apik, badan saku­jur dadi apik. Atiné ala, badan sakujur dadi ala. N A – Napsu lan naluri ... Sapepake

Wahyu Cakraningrat sarta Hasta Brata (2)
Ing PS 35 sampun katur, Hasta Brata mujudaken lampah (laku) warni wolu. Ing seratan  punika, ingkang kula tedhak saking sawatawis buku, nanging ingkang utami seratanipun kadang Pardi Suratno, ingkang irah-irahanipun Sang Pemimpin. Dipun gambaraken kanthi personifikasi (wujud) para Dewa, inggih punika Ba­tha­ra Surya, Bayu, Baruna, Candra, Bra­ma, Endra, Yama ... Sapepake

Filosopi Warna Miturut Alam Kejawen (2)
Warna Ijo Kena dipesthekake menawa saben wong mesthi kesengsem utawa kayung-yun menawa meruhi sesawangan kang ijo royo-royo kang bisa nuwuhake rasa seger lan ngresepake ing pandulu. Kena diarani ora ana uwong kang ora bakal nduweni rasa adhem ayem meruhi sesa-wangan endah kaya sesawangan meruhi ijoning tetandhuran ana ing sawah lan pategalan. Sawah kang durung suwe ditanduri pari lan kang ... Sapepake

Jumbuhing Antawisipun Wadhah lan Isi Wahyu Cakraningrat sarta Hasta Brata
Ater-ater Kacariyos, ing bab kabudayan, bang­sa Jawi kondhang minangka bangsa luhur budinipun, awit kasinungan budaya ing­kang adi luhung. Kanyatanipun, se­daya wau namung impen, utopia. Nyata­ni­pun, ingkang dumados, bangsa Indonesia, kle­bet para kadang Jawi, kathah ingkang sam­pun nilar sarta kesupen dha­teng piwulang Jawi ingkang yektos adi-luhung. ... Sapepake

Hal:

Samak Minggu Ini

img

img

Sumber Semangat

Saben wong nduweni kalodhangan kang padha kanggo ganti dadi luwih apik.

Klik

HAMAORI ALIAS LARUNG SESAJI

Kayadene ing tanah air, ing Jepang pranyata uga ana upacara larung sesaji yakuwi kang diarani Hamaori ing segara kidul Chigasaki, sakulone Tokyo. Upacara iki ajeg dianakake saben taun. (d/ist)***

Pethilan

Setya Novanto dadi ‘tersangka’

Sapinter-pintere ‘papa’ mlumpat….

Blangko e-KTP wis ana maneh

Gek-gek dikorupsi maneh??

PPP padha PPP-ne rebutan kantor

Eling jaman orba