Yasa Kijing Pakaryan Unik lan Langka
Diposting oleh : Administrator
Kategori: Laporan - Dibaca: 73 kali

Buruh, tani, bebakulan, tukang lan sapanunggalane klebu pakaryan kang asring ditindakake dening warga ma­syarakat sacara umum. Ora nggagas mang­sa lan dina prei, tenagane tukang lan tani saben ndina di butuhake. Semono uga bebakulan, yutanan warga saben ndina makarya menyang pasar dol tinuku menekawerna  barang. Saka gunggung cacah ewon pakaryan kang meneka­werna, ana salah sijine pakaryan unik lan langka kang sakiki isih di tindakake dening mbah Susilo, yaiku pakaryan nggawe kijing.

Miturut katerangane mbah Susilo nalika ditemoni ana omahe ing kampung Bibis, Solo, dheweke ngandahakake, anggone mbukak usaha makarya ngga­we kijing uwis ditindakake wiwit telung puluh taun kepungkur. Sadurunge mbu­kak usaha dhewe menyang omahe, Su­silo nate melu juragan kijing ana sace­dhake komplek pemakaman umum ing Solo Timur. Sepuluh taun sinau lan kasil dadi tukang, mbah Susilo banjur mbukak usaha dhewe kanthi aran jasa pame­senan kijing lan prasasti.

Kijing kang dadi piandele pak Susilo yaiku kijing traso. Bahan bakune digawe saka pecahan watu cilik cilik kang ndu­weni motif segitiga utawa kothak, gu­mantung saka watu trasone nalika di proses ana cetakan. Saben ngrampu­ngake kijing traso siji, mbah Susilo mbu­tuhake wektu antara telung ndina tumeka limang ndina.

“Gumantung motif sarta gedhe cilike kijing,” ujare nerangake.

Dikandhakake prosesi carane ngga­we kijing, ba­han baku kang di­butuhake antarane cetakan kijing, semen, pasir, traso lan banyu. Gedhe lan cilike cetakan kang­go nyetak kijing, gumantung saka pe­senane konsu­men. Cetakan cilik, biasane digunakake kanggo kijing bocah bocah utawa bayi kang uwis seda di kubur ana makam. Ukurane skeet nganti tumeka wolung puluh centi meter. Kijing dewasa ukurane kurang luwih siji sete­ngah meter..............sapepake 

Berita Terkait

img

Samak Minggu Ini

img

img

Sumber Semangat

Pawongan kang MITUHU mring GUSTI ALLAH, dudu ateges ora ana KEKURANGANE maneh.

Klik

ADOL KASET LAWAS

Ondi Turiyat, 78, ngramut koleksi kaset-kasete kang didol ing Jalan Cihapit, kutha Bandung. Sajege 1980-an, pensiunan PT. KAI iki pancen ngumpulake maneka kaset pita kanthi maneka jinis genre musik. Total koleksine ana 2.000-nan kaset pita. Pak Ondi banjur ngedol kaset-kaset mau kanthi rega Rp 5 ewu nganti Rp 100 ewu saben kaset, gumantung tingkat langkane. (d/ist)***

Pethilan

Presiden dhawuh susunan kabinet wis rampung

Sinyal, partai isih oleh nglobi ma­neh

Ayomi situs kanthi data kang akurat

Data ana, sertifikat duweke negara sing ora ana

Surya Paloh ngaku duwe pandulu kang padha karo Prabowo

Padha-padha ndulu duwe kalo­dhangan