Jamur, Pranyata Ana Kang Duwe Kasiyat Anti Maneka Lelara
Diposting oleh : Administrator
Kategori: Kasarasan - Dibaca: 82 kali

Jamur klebu jinis sayuran sing keri-keri iki akeh dibudidayakake. Biyen, sentra prodhuksi jamur mung tine-mu ing tlatah pareden, nanging saiki wis bisa dibudidayakake ing sakiwa tengene palemahan rata kang endhek mligine ing pulo Jawa.

Ing Jawa Barat trepe ing Kabupaten Bandung kaya kang tinemu ing Lembang lan Ciwedey mujudake sentra pengale­ng­an produksi jamur jinis jamur kuping, jamur tiram kang umume kanggo kon­sumsi pangan. Dene jamur jinis merang akeh dibudidayakake ing Kabupaten Bo­gor lan Kabupaten Kerawang.

Ing Jawa Tengah mligine ing Kabu­paten Wonosobo mujudake pengasil ja­mur champignon lan ing laladan Ngayog­yakarta awujud jamur kuping. Jamur shii­take, lingzhi lan maitake kanggo ka­butuhane pabrik obat utawa diekspor me­nyang manca.

 

Tambah kuwat

Miturut kapercayan Yunani kuna, kla­wan memangan jamur, uwong bakal dadi sehat lan kuwat. Wis dadi pakulinan jaman iku, prajurit kang arep maju pe­rang luwih dhisik kudu mangan sugatan masakan jamur. Asile, tandange para pra­jurit ing palagan ngedab-edabi lan bali kanthi nggembol kemenangan.

Ana panaliten kang nyebutake yen meh kabeh jinis jamur kang bisa dipa­ngan nduweni kasiyat obat. Kejaba ngan­dhut asam amino esensial, lemak, mineral, jamur uga duwe zat wigati kang bisa mrebawani marang babagan kese­hatan. Jamur nduweni kandhutan protein 19%-35% yen ditandhingake karo beras (7,38%), gandum (13,2%).

Asam amino esensial kang tinemu ing jamur ana 9 jinis saka 20 jinis asam ami­no kang wis kondhang. Istimewane, du­du jinis lemak jenuh (unsaturated) 72%. Jamur uga duwe kandhutan vitamin B1 (thiamin), vit.B2 (riboflamin) niasin lan biotin.

Kejaba iku jamur uga nduweni kan­dhutan mineral, K, P, Ca, Na, Mg, lan Cu. Uga tinemu serat 7,4%-27,6% kang migunani mring pencernakan.....sapepake

Berita Terkait

img

Samak Minggu Ini

img

img

Sumber Semangat

Pawongan kang MITUHU mring GUSTI ALLAH, dudu ateges ora ana KEKURANGANE maneh.

Klik

ADOL KASET LAWAS

Ondi Turiyat, 78, ngramut koleksi kaset-kasete kang didol ing Jalan Cihapit, kutha Bandung. Sajege 1980-an, pensiunan PT. KAI iki pancen ngumpulake maneka kaset pita kanthi maneka jinis genre musik. Total koleksine ana 2.000-nan kaset pita. Pak Ondi banjur ngedol kaset-kaset mau kanthi rega Rp 5 ewu nganti Rp 100 ewu saben kaset, gumantung tingkat langkane. (d/ist)***

Pethilan

Presiden dhawuh susunan kabinet wis rampung

Sinyal, partai isih oleh nglobi ma­neh

Ayomi situs kanthi data kang akurat

Data ana, sertifikat duweke negara sing ora ana

Surya Paloh ngaku duwe pandulu kang padha karo Prabowo

Padha-padha ndulu duwe kalo­dhangan