Gandarusa Uga Piguna Kanggo Tamba
Diposting oleh : Administrator
Kategori: Anyar Katon - Dibaca: 92 kali

Saweneh jinis tanduran kang jenenge gandarusa utawa kondhang arane tetean, lumrahe ditandur kanggo dhadhah (pagar hidup) minangka wates hak milik pekarangan utawa thukul umbaran kadidene ama tanduran liyane.

Gandarusa dhuwure bisa nggayuh 1,5-2 meter, pange akeh, wite wernane wungu peteng lan yen wis tuwa bakal dadi ireng. Wite wangun sepi papat, ana rose, godhonge werna ijo tuwa. Kembange wernane putih kanthi wangun roncen makutha kembange werna wungu. Wohe dawa awangun gada, yen isih enom wernane ijo, dene yen wis tuwa malih dadi ireng.

Tanduran Gandarusa (justicia gendarusa burm.f.) ing tlatah Sunda karan (Handarusa), ing Aceh disebut Besi-besi, Ing Ternate jenenge Puli, ing Tiongkok kondhang Bo Gu. Ing negara “tirai besi” tanduran gandarusa wis atusan taun kanggo tamba lara tatu njarem (abuh) nganti ngusadani balung mingsle merga kena tendhangan.

Ing padesan tanah Jawa tanduran gandarusa umume kanggo ngusadani tatu abuh uga kang nandhang lara rematik.

 

Tamba rematik

Kawit jaman mbiyen sing jeneng lara rematik wis mesthi magepokan karo rsa cekot-cekot lan linu pener perangan jaringan otot nganti tekan panggonan dununge persendian gerak utawa sistem lokomotor. Dununge ana ing lengen tangan, ugel-ugel nganti tekan ros-rosaning driji.  Semono uga ing perangan dhengkul sapengisor tekan driji sikil.

Ing kapustakan disebutake ana maneka jinis lelara rematik. Antara liya kang umum disebut arthritis, tendonitis lan bursitis. Sing dadi sebabe, krana anane gangguwan metabolisme sarta muncule asam urat kang linuwih. Sarta sebab penuaan (lansia). Kadar asam urat kang dhuwur (uric acid) ing getih bisa dadi sebab tekane lara rematik.

Kepriye lara rematik ing padesan diusadani? Kabare lelara iki bisa diusadani kanthi nyepakake godhong gandarusa sing isih seger 10 lembar, mrica udakara 10-12 iji, lan telek manuk (injet) sakdulit. Sawise godong kasebut duikumbah resik nuli didheplok nganti lembut. Mrica lan telek manuk ditambahake.  Racikan iki nuli diborehake ing panggonan kang ksara lara wayah esuk lan sore sawise siram. Bisa diambali nganti rasa larane ilang.

Cara liyane klawan nyepakake godhong gandarusa kang wis garing kehe 20-25 lembar. Digodhong nganti umob nganggo banyu 4 gelas lan kari separone. Diunjuk esuk lan sore @ 1 gelas. Bisa ditambah madu utawa gula aren. Sing kudu digatekake, para ibu sing lagi ngandhut aja pisan-pisan ngunjuk racikan iki.

Lara rematik kang nyerang persendhian tangan lan sikil tandhane perangan kasebut dadi abuh. Carane ngawekani, mundhut godhong gandarusa 3-5 lembar. Perangan ndhuwure godhong kasebut dioser-oseri lenga klentik banjur dipanggang ing geni nganti katon alum. Aja kliwat gosong. Godhong iki nuli ditempelake ing perangan kang krasa lara. Cara iki kudu tlaten lan ajeg.

Miturut kapustakan, godhong gandarusa tinemu kandhutan justicin, minyak atsiri, kalium lan alkaloid kang piguna kanggo nglancarake lakune getih lan antirematik. Nuwun (Syt)

Berita Terkait

img

Samak Minggu Ini

img

img

Sumber Semangat

Akeh-akehe wong nyenengi kaum kang lemah, nanging ngetutake kaum kang kuwat. Tetepa mbela wong-wong kang lemah apa wae kahanane.

Klik

KUDHA NIL ING DHARATAN

Patung unik lan lucu iki mesthi wae digawe dening arsitektur seni profesional. Patung-patung iki digawe kanggo narik kawi gatene wong akeh. Patung-patung iki digawe saunik-unike amrih nduweni daya tarik sekaligus aweh kesan ikonik sawijining kutha. (d/ist)***

Pethilan

Wutuhing bangsa aja dikurbanake jroning masa kampanye

Eling lo, pemilu limang taun pisan mesthi bali maneh

BBM ora kena pengaruh mundhake rega lenga

Kena pengaruhe sik dienteni, ngen­teni coblosan

KPU ngajab ora milih caleg tilas koruptor

Muga-muga caleg liyane dudu calon koruptor