Fenomena Likuifaksi
Diposting oleh : Administrator
Kategori: Surabayan - Dibaca: 101 kali

“Lindhu gedhe mari gae sara-e dulur NTB  gae horeg maneh ndhuk Sulawesi Tengah, sing ndhuk Palu niku njaluk korban sampek ewon, mergane gak muk lindhu ae tapi onok tsunami barek fenomena likuifaksi. Lha niki sing nggarahi korbane tambah akeh. Sampek saniki isih akeh maneh korban sing gurung ketemu. Bayangna pas wayahe magrib sing arane lindhu niku nerjang Palu barek Donggala. Merga saking bantere akeh gedhung sing ambruk barek sing mangan korban akeh yaniku fenomena likuifaksi, sing arane omah niku koyok kese­dhhot lemah ambles, niku kelakon ndhuk pirang pirang enggon malah onok sing sak kampung ilang, koyo ndhuk Petobo Kota Palu, ambles ketutup lendhut ireng pisan. Merga kalokane ndadak warga gak isok nylametna awake. Korbane akeh tapi gurung isok diteleki merga kuwatir tanahe ambles maneh. Ambles sampek limalas meter. Ana maneh ndhuk Perumnas Balaroa, dhuk rong lokasi niku akeh korban sing kurugan lemah saomahe pisan. Korbane isok sampek ewonan, tapine sampe saniki gurung diteleki. Amblese lemah mari gempa niku ilmuwan nyebut likuifaksi, utawa lemah sing malih lembek merga gempa lan banyu lemahe munggah. Gae wong Indonesia niki fenomena anyar,” omonge Ning Sumeh barek ngondhog-ondhok merga trenyuh.

“Encene jare ilmuwan onoke likuifaksi merga  gunca­ngan lindhu. Kondhisi material geologi ndhuk njero lemah kenek pengaruh. Pas onok  guncangan, lemah malih empuk merga sing arane banyu ndhuk ngisore munggah. Merga volume banyune tambah akeh lemah polih koyok endhut akibate bangunan ndhuk ndhukure perumahan, wit witan mlaku alon-alon lan terus ambles koyok kesedhot,” sauté cak Bedja.

“Ooo dadi gampange sing arane likuifaksi niku  proses metune endhut saka lapisan lemah akibat horege lindhu terusan nyebabna lapisan lemah sing awale atos, cam­pur barek banyu  terus dadi endhut. Kekuatane lemah polih kurang akibate bangunan dhuk dhukure  ambles. Likuifaksi adate kedadean ndhuk laladan sing kedadeyan merga endapan,”  tambahe Cak Ari.

“Dulur Fenomena likuifaksi hebat ndhuk Perumnas Petobo barek Perumnas Balaroa ndhuk Kota Palu, kudu dadi pembelajaran kabeh ae, pembelajaran sing larang regane barek korban jiwane gak thithik. Bayangna likuifaksi sing kelakon ndhuk  Perumnas Balaroa ngurug omah 1.747 unit. Terusan sing ndhuk Perumnas Patobo ana kira-kira omah cacah  744 unit. Iku gurung ketung pira korbane. Ya muga-muga dulur sing dadi korban lindhu ndhuk Sulteng niku disepura kabeh dosane, ditampa amal becike. Sing slamet diparingi kesabaran nampa coba,”  kandhane  paklik Dur.

(Sing melok belasungkawa : Cak Ali, Cak Bedja, Pak Lik Dur barek Ning Sumeh).

Berita Terkait

img

Samak Minggu Ini

img

img

Sumber Semangat

Akeh-akehe wong nyenengi kaum kang lemah, nanging ngetutake kaum kang kuwat. Tetepa mbela wong-wong kang lemah apa wae kahanane.

Klik

KUDHA NIL ING DHARATAN

Patung unik lan lucu iki mesthi wae digawe dening arsitektur seni profesional. Patung-patung iki digawe kanggo narik kawi gatene wong akeh. Patung-patung iki digawe saunik-unike amrih nduweni daya tarik sekaligus aweh kesan ikonik sawijining kutha. (d/ist)***

Pethilan

Wutuhing bangsa aja dikurbanake jroning masa kampanye

Eling lo, pemilu limang taun pisan mesthi bali maneh

BBM ora kena pengaruh mundhake rega lenga

Kena pengaruhe sik dienteni, ngen­teni coblosan

KPU ngajab ora milih caleg tilas koruptor

Muga-muga caleg liyane dudu calon koruptor