Lawn Bowls, Olahragane Pensiunan
Diposting oleh : Administrator
Kategori: Olahraga - Dibaca: 41 kali

Ing Asian Para Games (APG) 2018 mengko, masyarakat Indonesia bakal bisa ngenal sawenehing cabang olahraga kang sadurunge isih dianggep asing, salah sijine yakuwi lawn bowls, utawa dikenal uga minangka boling lapangan. Manut kandhane pelatih lawn bowls Indonesia, Islahuzzaman, cabang olahraga iki satemene wis ana sajege taun 1800-an.

Ing kawasan Eropa, utamane ing Skotlandia, lawn bowls akeh-akehe dimainake dening wong-wong kang wis padha pensiun.

Sacara teknik, lawn bowls pancen ngadopsi sithik saka olahraga boling. Nanging, mesthi wae ana sawenehing peraturan lan perlengkapan kang ndadekake beda.

Lawn bowls dimainake ing lapangan suket (utawa karpet) dening tim loro kang dumadi saka 1-4 pemain.

Saben tim bisa mainake maneka nomer pertandingan, yakuwi nomer tunggal (putra-putri), gandha (putra-putri-campuran), triple lan fours. Nanging ing APG 2018 iki, nomer kang dimainake mung tunggal putra-putri lan gandha campuran.

Ing APG 2018, cabang olahraga lawn bowls bakal nandhi­ngake 7 klasifikasi, yakuwi B1 (wuta total), B2, B3, B4 (low vision), B6 (kursi rodha), B7 (disabilitas sikil), lan B8 (disabilitas tangan).

Indonesia dhewe kacathet ndaftarake atlet 18 kang du­madi saka 9 putra lan 9 putri ing klasifikasi B6 (gunggunge 2 tim) lan B7 (2 tim). Ing cabang olahraga iki, Indonesia bakal saingan karo Korea, Hongkong, Malaysia, Jepang, lan Sing­gapur.

 

I Wayan Damai, Pelukis Difabel kang Aktif dadi Atlet Lawn Bowls

Sauntara kuwi perjuangan I Wayan Damai minangka tuna disabilitas pantes dianggep minangka inspiratif. Priya asal Ubud, Bali, iki, mbuktekake yen winatese fisik dudu pepalang kanggo makarya ing sakehing bidang.

Damai, julukan akrabe, ngalami disabilitas ing bagian sikile merga kena polio nalika cilik. Sedina-dinane, Damai kudu mi­gu­nak­ake kursi rodha. Nanging, jroning kondisi kuwi, produktivitase ora bisa disepelekake.

Kanthi rasa percaya diri lan semangat sinau kang dhuwur, Damai bisa ngasilake maneka karya lukisan indah.

Damai uga ora mung aktif minangka seniman. Dheweke ngaku uga nyambutgawe kaya wong-wong umume.

Ing Bali, dheweke nyambutgawe ing sawijining perusahaan kerajinan tangan Mitra Bali. Malah, kadhang Damai uga dadi pemandu wisata (guide) kanggo turis-turis asing. Lan, merga rumangsa bisa nindakake kegiatan ing babagan liyane, Damai banjur nyoba aktif ing jagading olahraga.

Manut Damai, kawitan dheweke ambyur ing olahraga mung merga kanggo njaga segere awak wae.

Olahraga pisanan kang dilakoni yakuwi bola basket wheelchair, alias main basket nganggo kursi rodha.

Bebarengan kanca-kancane ing Bali, Damai aktif main basket wheelchair nganti nggabung ing sawjining klub.

Saka olahraga basket, Damai njajal cabang liyane, para­cycling, kang ndadekake jenenge minangka atlet difabel saya kondhang. Ora tanggung-tanggung, Damai tau nyabet medhali loro sekaligus ing ajang Asean Para Games 2017 ing Malaysia, yakuwi perak lan perunggu.

Ora marem karo basket lan paracycling, Damai banjur nyoba lawn bowls, sawijining cabang olahraga kang satemene isih asing ing Indonesia. Damai kesengsem lawn bowls merga olahraga iki mbutuhake konsentrasi dhuwur sarta swasana ati kang apik. Damai kepetung wis ngenal lawn bowls saka komunitase ing Bali sajege 3 taun kepungkur. Nanging, dheweke ora ambyur ing olahraga kuwi kanthi rutin. Lan sawise keri-keri iki tlaten ing olahraga lawn bowls, Damai wusanane ditetep­ake dening Komite Paralimpik Nasional Indonesia minangka atlet cabang olahraga ksb kanggo Asian Para Games (APG) 2018.

Kanggone Indonesia, iki mujudake kang pisanan ngedhuk­ake wakile ing cabang olahraga lawn bowls.

Indonesia uga dadi negara peserta lawn bowls paling enom ing antarane peserta liyane yakuwi Korea, Hongkong, Malaysia, Singgapur lan Jepang. (d/ist)

Berita Terkait

img

Samak Minggu Ini

img

img

Sumber Semangat

Yen saperangan gedhe urip kita en­tekake kanggo mu­lang, mula kita bakal dikenal mi­nangka guru nali­ka kita ma­ti. Yen kita entekake wek­tu kita kang­go main, kita mati mi­nangka gamers.

Klik

PERANG TOPAT

Ing Lombok Barat, NTB, ana tradhisi unik kang arane Perang Topat. Tradisi iki digelar sasi November-Desember, utawa sawise panen lan sadurunge mangsa tandur maneh. Masyarakat suku Sasak lan warga keturunan Bali ing Lombok Barat nggelar ritual iki bebarengan ing Pura Lingsar. Puncake perayaan ditindakake kanthi tradhisi pujawali perang topat utawa padhadene nyawatake kupat ing antarane warga. Ora ana rasa mangkel utawa memungsuhan ing acara kang wis umur atusan taun iki, sing ana malah rasa sukacita tumrap warga kang beda-beda agamane ksb. (d/sit)***

Pethilan

Hoaks luwih ngrusak ing negara berkembang

Ana sing seneng rusak-rusakan

Wajib njaga legitimasi Pemilu 2019

Sauger menang, apa wae ditindakake

Pradebat capres batal, paslon gela

Sabar… ngenteni kasus dagangan 80 yuta iku lerem dhisik