Santri Undhig
Diposting oleh : Administrator
Kategori: Banyumasan - Dibaca: 76 kali

Egin nang latar, Kebayan Dikin wis celuk-celuk ngundangi Kaki Bawor, “Ramane…! Ramane…!” Kaki Bawor gagehan metu meng teras, “Celuk-celuk ana apa Kebayane?” Takone Kaki Bawor karo mapan njagong nang Risban. Kebayan Dikin marani, njuran nggered kursi dienggo njagong nang ngarepe Kaki Bawor, karo ngomong, “Entuk salam sekang Mas Giyo­no, guru SMA 2 Cilacap.”

“O, anu ketemu nang Anjungan Jawa Tengah TMII Jakarta, ndhing ming­gu wingi, yah?” takone Kaki Bawor nggenahaken. Njuran ngundang Mbekayu Tebok, “Bok.. Tebok! Kiye ana dhayoh, Kebayane.”

“Seh, denenga Ramane ngerti?” takone Kebayan Dikin mandan gumun.

“Ngerti persis ya ora, mung ngira-ira, soale inyong ya dikandhani pe­nguruse Paguyuban Wijayakusuma Jakarta, menawane Dinas Pemuda, Olah Raga dan Pariwisata Kabupaten Cilacap garep ngisi acara pentas kesenian ndhing wingi dina Minggu tanggal 26 Agustus 2018, nang An­jungan Jawa Tengah TMII Jakarta. Kayane mas Giyono sing nggarap keseniane,” kandhane Kaki Bawor nggenahaken. Ora let suwe, Mbe­kayu Tebok metu karo nggawa baki isi wedang kopi rong gelas karo ba­lokan sepiring, njuran diladekaken, karo takon, “O, dadi rika wingi minggu tes nonton maring Taman Mini, Tim Kesenian Cilacap kepriwe pentase, sukses mbokan?”

“Iya, lumayan sukses, Yu Tebok. Anu mentasaken sendratari Babad Ka­dipaten Donan, sing ana Manuk Garudha Berine. Jan maen pisan, Ra­mane. Dhasar Penarine karo Pengrawite nom-nom, bagus-bagus, ayu-ayu, trampil tur luwes. Sandhangane Bathik asli Cilacap, jan jempolan temenan,” ujare Kebayan Dikin karo ngathungaken jempol tangane loro pisan.

“Ramane, apa rika ngerti critane Babad Kadipaten Donan?” takone Kebayan Dikin kambi nyomot balokan terus dipangan.

“Ya, capet-capet. Kadipaten Donan kuwe sing dadi Adipatine jenenge Adipati Rangga Sengara, duwe anak wadon sing ayu banget, jenenge Dewi Sengorowati. Wektu kuwe Kadipaten Donan agi ana geger, yakuwe anane Manuk Garudha Beri sing mangsa kebo, sapi, wedhus, ingon-ingone para kawula tani Kadipaten Donan. Kanjeng Adipati Rangga Sengara njuran nganakaken sayembara. Sayembarane, sapa-sapa sing teyeng mateni Manuk Garudha Beri, nek wadon, garep diseduluraken karo Pu­trane, nek lanang garep didhaupaken karo Dewi Sengorowati. Ujare cri­ta, nganti suwe ora ana sing wani nglawan Manuk Garudha Beri kuwe, kawula Kadipaten Donan padha bingung, wedi, maras nek ingon-ingone entong, malah gari mangsa para kawula.”

“Lha, mbokan, njuran ana Santri undhig sing teyeng mateni Manuk Garudha Beri, Ramane?” Kebayan Dikin nyelani takon.

“Iya, bener,” ujare Kaki Bawor mbeneraken. “Santri undhig kuwe utusan sekang Keraton Demak, gole tekan Kadipaten Donan jane diutus nglacak Cis Tilamupih, pusaka Keraton Demak, sing tau disilih nang Adipati Rangga Sengara. Mulane Santri undhig saguh mateni Manuk Garudha Beri, sranane kudu nganggo pusaka Cis Tilamupih. Bareng wis dicekeli pu­saka Cis Tilamupih, awake Santri undhig dibungkus mori putih, njuran mapan nang njero blumbangan. Nek disawang sekang kadohan kaya sapi agi ndherum. Mulane bareng Manuk Garudha Beri sing agi mabur, weruh, njuran nggesut garep mangsa Santri undhig, gagehan Santri undhig namakaken pusaka cis Tilamupih, maring gulune, Manuk Garudha Beri mati sanalika. Bar mateni Manuk, Santri undhig ora gelem nampa hadhiah sayembara, malah njuran lunga ngulon, embuh maring ngendi parane. Klilan.

Berita Terkait

img

Samak Minggu Ini

img

img

Sumber Semangat

Akeh-akehe wong nyenengi kaum kang lemah, nanging ngetutake kaum kang kuwat. Tetepa mbela wong-wong kang lemah apa wae kahanane.

Klik

KUDHA NIL ING DHARATAN

Patung unik lan lucu iki mesthi wae digawe dening arsitektur seni profesional. Patung-patung iki digawe kanggo narik kawi gatene wong akeh. Patung-patung iki digawe saunik-unike amrih nduweni daya tarik sekaligus aweh kesan ikonik sawijining kutha. (d/ist)***

Pethilan

Wutuhing bangsa aja dikurbanake jroning masa kampanye

Eling lo, pemilu limang taun pisan mesthi bali maneh

BBM ora kena pengaruh mundhake rega lenga

Kena pengaruhe sik dienteni, ngen­teni coblosan

KPU ngajab ora milih caleg tilas koruptor

Muga-muga caleg liyane dudu calon koruptor