Ketigane Dawa Temenan...
Diposting oleh : Administrator
Kategori: Banyumasan - Dibaca: 27 kali

Kaki Bawor lagi dopokan karo Kebayan Dikin nang teras ngarep umahe, karo nyawang kendharaan sing padha liwat nang gili ngarep umah. Jan bleduge mabul-mabul tekan ngendi ora. Sing padha liwat nang gili padha tutupan irung karo tangane dhewek-dhewek. Maklum senajan giline wis dipaving block, ninge wong agi ketiga dawa durung ana udan, dadine bleduge mabluk.

“Jan ketigane dawa temenan kiye, Ramane.”  Kandhane Kebayan Dikin, karo nyruput wedang kopine, gagehan nutupi gelas karo tutup gelas sing ana, mbokan wedange klebon bledug, njuran nerusaken gole ngomong, “Dulur-dulur sing nang dhaerah Kawunganten, Ban­tar­sari, Gandrungmangu, Sidareja nang Kabupaten Cilacap kana, wis rekasa golete banyu tawar sing bening.”

“Iya, kepeksane ngalahi padha tuku sing nggo masak karo adus. Aja maning nang dhaerah kuwe, wong sing nang kota Cilacap ndhing winginane be wis bingung golet banyu tawar, koh,” ujare Kaki Bawor ngresula.     

“Lhah, mbokan biasane ora taune bingung. Anu nangapa si kuwe?” takone Kebayan Dikin, nyereg kepengin ngerti.

“Ya, jarene Panjul anake inyong, adhine Tebok sing manggon nang Cilacap kana. Ndhing winginane banyu sekang PDAM dadi asin,” kandhane Kaki Bawor, kambi nyomot mendhoan langsung dipangan ora keri karo nyigit lombok cengise, nembe nerusaken gole ngomong, “Banyu PDAM – Cilacap kuwe asale toli sekang banyu Kali Serayu sing diolah. Lha, gandheng wis suwe ora ana udan, dadine langka kiriman banyu sekang ndhuwur, Kali Serayune dadi kurang banyune, mangkane saikine segarane agi mangsan rob, dadi luwih akeh banyu laut sing mlebu nang Instalasi Pengolahan Air (IPA), mulane banyune dadi asin.”

“Lhah, dadi ndhing wingi padha ora teyeng adus? Kepriwe kuwe?” takone Kebayan Dikin.

“Iya, aduse kepeksa nunut, maring sing padha duwe sumur,” saurane Kaki Bawor, njuran nerusakaken gole ngomong, kayong agi nguna. “Angger ana ketiga dawa kaya kiye, inyong njuran kelingan jamane egin cilik gemiyen.”

“Kelingan apa, Ramane?” takone Kebayan kepengin nggenah­aken.

“Gemiyen, nek ana ketiga dawa kaya kiye, warga nang desa-de­sa wilayah Kabupaten Cilacap sisih wetan, ya kuwe nang Keca­matan Kroya, Adipala, Binangun, karo nang Nusawungu padha gi­li­ran nganakaken pementasan Seni Cowong, jarene nggo ngundang udan,” saurane Kaki Bawor nggenahaken.

“O, iya. Inyong tau krungu kuwe. Mbokan Cowong kuwe digawe sekang bathok siwur, Ramane?” takone Kebayan Dikin kepengin ngerti.

“Iya. bener. Siwur sing didandani kaya putri ayu, rambute sekang janur ngrembyak, njuran nek garep diangkat dijogedaken, ditabuhi, ditembangi,” saurane Kaki Bawor nggenahaken, njuran nembang, senajan suwarane mandan blero, jaragan anu wis tuwa, ninge cakepane egin genah. “Kembang Putat, umah cilik saka papat. Mayuh menyat tek tampani tangan papat, kaya kuwe.”  Klilan…

Berita Terkait

img

Samak Minggu Ini

img

img

Sumber Semangat

Saben masalah kang muncul bisa gawe ajur utawa bisa ndadekake kuwat ...

Klik

DREAM SEREM

Ora sateruse bangunan utawa gedhong kang digawe menungsa bakal terus dipigu-nakake lan diramut. Akeh bangunan kang wusanane ditogake mangkrag ngono wae. Saengga jroning wektu tinamtu bali dijaluk dening alam. Kaya dream molen iki upamane. Sawise ora dipigunakake lan dianggurake ngono wae mula malih dadi ‘dream serem’ merga akeh dirambati tanduran ing kana kene. (d/ist)***

Pethilan

Pemerintah nyiapake dana kelurahan

Mesisan kampanye!

Mogok guru ing Mimika, Papua, tanpa solusi

Padha lali sajake, ora dadi pejabat yen tanpa guru

Jokowi: Bangun optimisme

Sing pesimis nyemplung segara ae