Godhong Melathi Ampuh Kanggo Ngusadani Lara Belek
Diposting oleh : Administrator
Kategori: Anyar Katon - Dibaca: 81 kali

Melathi (Jasminum Sambac, Ait.) kalebu tanduran kang akeh manfaate. Kembange putih, cilik methikil nanging gandane ngam­bar arum. Kurang luwih ana 200 spesies kang kalebu familia Oleranceae sume-bar ing ngendi-endi. Tanduran kang asale saka Eurasia, Australasia an Oceania iki bisa thukul subur ing lemah kang gembur nganti 600-800 apl sauger cukup oleh sunare Srengenge.

Ing negara Inggris ditandur kawitan jenis mlathi putih kang karan Jasmine Sambac taun 1665. Ing Italia nembe taun 1692 ditemokake melathi cassablanca kang tembe mburine kondhang kanthi jeneng Spanish Jasmine. Ing India Barat Taun 1991 ditemokake melathi jinis Jasmine Parlaris kang tembe mburine taun 1923 wiwit ditandur ing Inggris.

Ing negara-negara kasebut melathi dibudi-dayakake kanggo nyukupi kabutuhan industri parfum sarira lan pengharum ruangan.

 

Akeh Pigunane

Ing bumi Nuswantara ana kang nyebut melathi kanthi aran Malate (Madura), Malati (Sunda), Menuh (Bali), Riwit (Aceh) lan Melur ing karang padesan.

Malah ana kang nyebut manawa melathi putih kang ndarbeni ateges kesucian dalah kemurnian mujudake “puspa bangsa”. Ing sadhengah upacara pengantin apadene peresmian gedhung (pengguntingan pita) ora lali reroncen kembang melathi ora kari. Saliyane iku kembang melathi uga mujudake kembang sawur lan aroma ing pabrik teh kanthi prodhuke kang khas. Saka andharan ing ndhuwur, pranyata melathi uga nduweni khasiat kang warna-warna. Kayata, lara mata (belek), abuh dientup kewan, mriyang, lara sirah, sesak napas lan bisa ngendheg metune ASI kang kaliwat wates.

Kagem kang lara abuh karana dientup kewan (tawon utawa klabang). Mundhuta kembang mlathi 1 gegem lan terus didheplok nganti alus. Nuli bisa ditempelake ana pe-rangan kang abuh lan banjur diperban, kanggo kang gerah mripat (belekan) goleka godhong melathi watara sak ge-gem, kunir sakuler, didheplok nganti alus. Yen uwis bobok-an kasebut bisa kanggo pilisan esuk lan sore sakwise adus.

Kagem kang lagi sesak napas, mundhuta watara 20-25 lembar godhong melati, uyah 2-3 sendhok teh. Godhong melathi lan uyah nuli godhong nganggo banyu 3 gelas. Sakwise umob lan kari 2 gelas nuli disaring. Jladren (ampas) kasebut nuli ditempelake ing perangan dhaha, esuk lan sore sakwise siram.

Kagem ibu-ibu kang metune ASI tanpa winates (kaluwih-luwih) mundhuta godhong melathi 1 gegem sakwise dipipis (didheplok) nuli ditempelake ing pener dhuwur payudara (kaya pilis) diagem esuk lan sore. Sesuke bisa nracik maneh kanthi ukuran kang padha. Miturut ibu-ibu ing padesan watara 4-5 dina metune ASI wis normal. Mugi-mugi tulisan iki bisa migunani. (FX. Suyatno)

 

Berita Terkait

img

Samak Minggu Ini

img

img

Sumber Semangat

Yen saperangan gedhe urip kita en­tekake kanggo mu­lang, mula kita bakal dikenal mi­nangka guru nali­ka kita ma­ti. Yen kita entekake wek­tu kita kang­go main, kita mati mi­nangka gamers.

Klik

PERANG TOPAT

Ing Lombok Barat, NTB, ana tradhisi unik kang arane Perang Topat. Tradisi iki digelar sasi November-Desember, utawa sawise panen lan sadurunge mangsa tandur maneh. Masyarakat suku Sasak lan warga keturunan Bali ing Lombok Barat nggelar ritual iki bebarengan ing Pura Lingsar. Puncake perayaan ditindakake kanthi tradhisi pujawali perang topat utawa padhadene nyawatake kupat ing antarane warga. Ora ana rasa mangkel utawa memungsuhan ing acara kang wis umur atusan taun iki, sing ana malah rasa sukacita tumrap warga kang beda-beda agamane ksb. (d/sit)***

Pethilan

Hoaks luwih ngrusak ing negara berkembang

Ana sing seneng rusak-rusakan

Wajib njaga legitimasi Pemilu 2019

Sauger menang, apa wae ditindakake

Pradebat capres batal, paslon gela

Sabar… ngenteni kasus dagangan 80 yuta iku lerem dhisik