Yogyakarta Juara Festival Olahraga Tradisional
Diposting oleh : Administrator
Kategori: Olahraga - Dibaca: 113 kali

Festival Olahraga Tradisional (FOT) tingkat nasional edisi ka-XI wis nyengkakake Propinsi D.I Yogyakarta minangka juarane. Jroning event nasional kang dianakake ing Jambi tanggal 7 nganti 8 Juli iki, Yogyakarta ngusung olahraga tradisional kanthi aran Obah Owah. Lucune, iki mujudake gelaran FOT pisanan kang dieloni dening Propinsi istimewa iki.

Joko Mursito salah sijine perwakilan saka Kontingen iki ngandhakake rasa senenge atas kemenangan kang wis dipethik kontingene.

“Ya, pancen lagi pisanan iki, lan jelas seneng merga kita temen-temen ngangkat tradisi daerah. Dolanan iki asalesaka padesan banjur diangkat menyang tingkat nasional lan Alhamdulillah dadi kang paling apik,” ujare marang media (8/7).

Dikandhakake dening Joko, dolanan obah owah iki persise saka wilayah Kulon Progo, Yogyakarta.

“Obah owah nduweni teges ing saben ana gerakan mesthi bakal ana owah-owahan. Ing kono mau wasit aweh aba-aba mandheg banjur dheweke ngandhakake obah, kabeh kandha obah, iku wis geser kabeh merga kabeh ngincer sasaran,” jlentrehe Joko. Mengkone, sasaran kang dikarepake ing permainan iki yakuwi arupa damen kang diunting.

“Kanthi cara gerak. Terus mandheg, gerak maneh iku bakal owah mula banjur diarani obah owah,” jelase.

Dolanan iki biasane ditindakake dening mudha-mudhi utawa bocah-bocah anake petani ing kampung-kampung ing wilayah Kulon Progo sawise panen raya. Biasane di­main­ake ing pengetan-pengetan hari besar, kaya upamane ing pengetan dina kemerdekaan 17 Agustus lan sapa­nunggalane.

Sawise menangake pagelaran iki, Joko ngajab olahraga tradisional daerahe ksb bisa diformat ulang, saperlu didadekake sawijining olahraga.

“Mula kudu ana ketentuan bab aturan main,banjur lapangan, ana wasite, ana skor, ana sanksi, lan liya liyane,” jlentrehe.

Manut Joko, kemenangan daerahe iki amarga, sudut pandang Juri kang nganggep anane nilai-nilai penting kayadene nilai kedisiplinan, nilai keikhlasan, sportifitas, sarta nilai kebersamaan, lan kerja sama kang kenthel banget ing olahraga iki.

Sauntara kuwi tumrap Provinsi Jambi kang dadi tuan rumah lan ngirimake wakil kabupaten cacah papating event iki kudu lila mapan ing sanjabane tiga besar. Jambi kang ngirimake Kabupaten Batanghari minangka juara saka gelaran FOT tingkat Propinsi , ditambah klawan Kabupaten yakuwi Tebo, Bungo lan Tabjabtim. Satemene ana limang kabupaten nanging Sarolangun lan Merangin mundur merga kentekan ragad.

Yen ditotal, mula event iki mung dieloni 24 kontingen ing ajang kaliber nasional iki.

Deputi III Pembudayaan Olahraga Kemenpora Raden Isnanta kang langsung mbukak pagelaran iki ngandhakake estafet kang diwenehake pemerintah pusat diyakini bakal sukses digelar ing Jambi. Gelaran FOT iki ing Provinsi Jambi mengkone bakal dibarengi karo gelaran  Liga Santri Nusantara tingkat Provinsi JAmbi.

“Muga-muga olahraga tradisional dadi budaya, merga olah raga tradisional olahraga kang durung popular,ayo digrengsengake amrih dikenal ing ngendi wae,” ujare.

Ada-ada digelare olahraga iki, tambahe,  mangkat saka riset 20 persen wong tuwa kang ngarahake marang olah­raga tradisional. Kanthi teges, wong tuwa melu partisipasi.

“Kita dhudhah kang kurang populer , kang punah bakal kita uripake maneh” panutupe.

(d/ist)

Berita Terkait

img

Samak Minggu Ini

img

img

Sumber Semangat

Ana Gusti papane se­mendhe kang kukuh, geneya wedi tiba. Ana Gusti kang kagu­ngan tresna sejati, ge­­neya wedi kela­ngan. Ana Gusti pang­gonane nyenyuwun, geneya wedi kentek­an? Pasrahna saka­behe marang Gusti Kang Murbeng Dumadi.

Klik

60 TAUN ORA ADUS

Adus saben dina penting banget kanggo njaga kesehatane awak. Nanging ora mangkono tumrape Amou Haji, priya tuwa asal Iran iki malah lara kabeh kulite yen kena banyu. Mula dheweke ora tau adus sasuwene 60 taun iki. Nganti-nganti dijuluki priya paling kotor sadonya. Kepriye ora, werna kulite wis padha karo wernane lemah, semono uga teksture atos kaya semen saengga kerep dikira patung yen lagi lungguh meneng wae. (d/ist)

Pethilan

Pirembugan cawapres durung rampung

Dudu mung ngomongi ban serep

Disiapake rekayasa lalu lintas kanggo Asian Games

Jalur zig-zag sepedhah uga ana

Penduduk desa bisa saya miskin

Nah, kena kanggo bahan adol kam­panye