Mupangate Godhong Kelor Tumrap Kasarasan
Diposting oleh : Administrator
Kategori: Kasarasan - Dibaca: 36 kali

Wit kelor (moninga oleifera) lumrah ditandur ing pekarangan lan kanggo pager. Dhuwure wit udakara 5 tekan 11 meter. Watange getas lan diblebet kulit kang ulet. Godhonge lonjong kanthi ukuran cilik-cilik lan ulese ijo, saben sagagang sinusun majemuk. Dene kembange wernane putih semu kuning kanthi papah kang ulese ijo, lan wohe wujud pajutelu panjang, disebut klenthang. Jalaran kasiyate kang ngedab-edabi, meh kabeh uwong sarujuk nyebut wit kelor minangka miracle tree. Tegese, wit kang ajaib utawa wit kang kebak mukjizat.

Godhong kelor iku wis dikenal ing 86 negara kanthi jeneng kang beda-beda. Wit kelor uga sdisebut marango, mlonge, moonga, mulangy, nebeday, saijhan, lan sajna. Uga disebut ben oil tree, horse radish tree, drumstick tree, benzolive tree, mother’s best friend, miracle vegetable utawa miracle tree. Ing wewengkon Asia Tenggara, kelor disebut kalor (malaysia) chum ngay (Vietnam), marum (Thailand), malunggay (Filipina). Dene saben dhaerah ing Indonesia, kelor dikenal kanthi jeneng nurong (Aceh), merunggai, munggai (Sumatera), kilor (Lampung), maronggih (Madura), kelor (Jawa, Sunda, Bali) parongge (NTB), kawano (Sumba), Marungge (Kupang), haufo (Timor), moltong (Flores), Kelo (Ternate), kiloro (Bugis), Kerol (Buru), kelo (Gorontalo).

 

Kanggo tamba lelara

Methik mupangate godhong kelor tumrap kasarasane manungsa, udakara kawit 5.000 taun kepungkur, masyarakat India Lor wis manfaatake godhong kelor kanggo tetamba. Bab kasebut tinulis ing kitab Ayurveda. Ing kono disebutake, racikan godhong kelor kuwawa kanggo nambani 300 jinis penyakit, kayata anemia, dharah kotor, bronkitis, mengi/asma/sesak napas, watuk, diare, infeksi mripat lan kuping, lara gorokan, mriyang, lara sirah, penyakit gudhig, kesleo, tekanan dharah abnormal, histeria, nyeri sendhi, kolera, konjungtivitas, lsp. Godhong kelor uga bisa kanggo nambah stamina lan tenaga. Pra prajurit nalika ing kahanan perang, dicepaki racikan jamu godhong kelor.

Tumrap bangsa Romawi, Yunani, lan Mesir, lenga saka wiji kelor digawe kanggo minyak wangi. Ing Mesir, minyak kelor uga piguna kanggo ngayomi kulit saka panase segara wedhi kang sumelet. Ing Guatemala, godhong kelor kanggo obat lara kulit lan tamba wong kang nandhang tatu. Mungguh ing Jamaika kawit taun 1817, godhong kelor digunakake kanggo bahan mangsakan lan lengane kanggo gegenen lan gawe padhang ing wanci wengi. Dene ing Filipina, godhong kelor piguna kanggo nambani penyakit anemia, kelenjar abuh, lan bisa nambahi lancare ASI (Air Susu Ibu) tumrap wanita sing lagi nusoni.

Lowell Fuglie, klebu minangka pawongan kang nduweni labuh labet gedhe marang pengembangan tanduran kelor. Warga Prancis kang mapan lan makarya ing Senegal, Afrika iku, ing taun 1990-an naliti babagan kandhutan nutrisi tumraping godhong kelor. Ing panalitene kasebut Lowell nemokake kasunyatan yen para wanita kang lagi ngandhut sarta nandhang gizi buruk iku tetela bisa nglairake bayi kang sehat, jalaran kerep dhahar godhong kelor. Sabanjure asil panaliten iku dimupangatake ing sakehing negara kanggo setiyar nglawan tumanduke gizi buruk, utamane ing negara-negara berkembang.

Kasiyate godhong kelor liyane:

-Godhong kelor nyimpen senyawa minangka nutrisi awak. Kayata akeh ngandhut polyphenol dhuwur kang mupangat minangka zat antioksidan. Zat iku becik kanggo detoksifikasi, malah kuwawa gawe kencenge sistem kekebalan badan.

-Nutrisi ing godhong kelor uga kuwawa mbiyantu ketele rambut, saengga katon luwih nggilap lan sehat. Carane: Godhong kelor tuwa sacukupe, dikumbah terus didheplok nuli dioles-olesake ing rambut. Sabanjure rambut dikramasi lan dibilas nganti resik.

-Ngunjuk racikan teh godhong kelor kanthi ajeg disengguh bisa mbiyantu njaga kasarasane kulit, nambahi energi, gawe kuwate awak kanggo makarya, sarta njaga bobote awak kang pas lan cocog tumrap priya lan wanita. Uga becik kanggo kasarasane mripat lan uteg.

-Dhahar godhong kelor mahanani fungsi ginjel lan ati bisa mundhak kanthi lumintu. Awak bakal krasa seger yen fungsi pembuwangan limbah iku bisa lumaku kanthi lancar. Uga becik kanggo ngawekani perkara weteng, upamane angel bebuwang, lsp.

-Kandhutan seng/zinc kang dhuwur tumrap godhong kelor bisa mbiyantu ngawekani penyakit diabetes. Seng iku mujudake mineral kang dibutuhake kanggo mrodhuksi insulin.

-Godhong kelor bisa mbiyantu ngurangi peradhangan lan mbiyantu ngurangi rasa lara, kayata arthrithis lan rematik.

-Ing panaliten asesirah “Kultur Jaringan Sel Kanker Serviks” nuduhake, ekstrak godhong kelor duwe khasiyat nyengkuyung patine sel-sel kanker awal sarta ngegah dumadine repro­dhuksi sel-sel kanker.

 

Bubuk godhong kelor

Jalaran gedhe pigunane tumrap kasarasane manungsa, godhong kelor asring dikela sarta kanggo jangan sop lan jangan liyane. Godhong kelor didheplok lembut digawe bubuk kanggo jamu lan inuman teh, utawa dilebokake kapsul kanggo makanan suplemen. Mungguh carane gawe bubuk godhong kelor, yaiku godhong kelor sacukupe diwasuh lan dipepe. Sawise garing terus didheplok nganti lembut, banjur dikawak lan disimpen, diwadhahi kapsul, Lsp. Sawayah-wayah bubuk godhong kelor iki bisa digunakake, kayadene kanggo teh, diwur-wurake kanggo campuran sayur, dicampur inuman jus utawa sirup. (Ism)

 

Berita Terkait

img

Samak Minggu Ini

img

img

Sumber Semangat

Saya tambah umur saya kabur mripat kita...Iki ora liya merga satemene Gusti Allah lagi madhangake mata batin kita kanggo ndeleng akhirat.

Klik

PASRAH DIPRIKSA DOKTER CILIK

Saperangan ing antarane kita ana kang duwe ingon-ingon ing omah. Apa kuwi asu, kucing, manuk, bebek, pitik lsp. Kerep kewan-kewan ksb nganti dianggep minangka perangan kulawargane dhewe. Malah saking rakete karo kewan ingon-ingone, kerep kewan ingon-ingone ksb pasrah nalika arep diapakake wae dening sing duwe. Kaya ing gambar iki contone. (d/ist)***

Pethilan

Ewonan seniman bakal dikerigake menyang sekolahan

Ngasah uteg tengene siswa

Uji materi nyalon presiden kemungkinan gagal

Calon akeh, patut ora?

Parpol ngerigake kekuwatan penuh ing Pilkada 2018

Ana sing pengin ngganti presiden pisan