Tjakrawedana II
Diposting oleh : Administrator
Kategori: Banyumasan - Dibaca: 235 kali

“Ramane, inyong kepengin takon ming rika. Nang Ba­nyumas ana adipati Tumenggung Tjakrawedana. Lha nang kadipaten Cilacap, uga ana Tumenggung Tjakrawedana. Nu­rut rika, apa ana gandheng cenenge Tjakrawedana Ba­nyumas karo Tja­krawedana Cilacap?” takone mbekayu Sari, penyiar Banyumasan nang radio swasta niaga sing pancen sering olih takonan sekang pendhengar. Apamaning babagan seni, budaya lan sejarah wewengkon Banyumas.

Tjakrawedana Banyumas karo Cilacap pancen ana gan­dheng cenenge. Tjakrawedana Banyumas utawa Tja­kra­we­dana I kuwe adipati Banyumas sing uga kanjeng ramane Tumenggung Tja­krawedana II sekang Cilacap sing asmane, sedurunge dadi Adipati yakuwwe Tjakradimeja.

Nalika Kadipaten Dayeeuhluhur dibusek jalaran Kanjeng Adipati Tumenggung Prawiranegara dilereni, Dayeuhluhur digabug maring Purwakerta (Tumenggung Martadireja II utawa Adipati Paguwon). Kanjeng Tjakradimeja dijunjung dadi patih kuasa nang Cilacap. Wektu semono Tjakrawe­dana yuswane nembe 20 taun. Taun 1839 (2 Oktober), Tja­kradimeja jinunjung resmi dadi patih nang afdeling Cilacap, njuran diparingi pangkat Rangga.

Tahun 1847 Tjakradimeja derewangi daning Demang Can­dhuk lan Demang Gumelem, ngedegaken pendhapa Cilacap (sing njuran dijenengi Pendopo Wijayakusuma). Nalika pas nge­dekaken pendhapa, lahir putrakawitan sing diparingi asma Bagus Donan, sekang garwa hampeyan Nyi Ayu Tisna sing nurut sejarah, asli sekang Penyarang. Bagus Donan sing mengkone dadi adipati Cilacap ngganteni kan­jeng ramane kanthi asma Tumenggung Tjakrawedana III.

Kabegjane Tjakrawedana II tambah maning, jalaran sewise pendhapa dadi lan kagungan putra, pangkate uga munggah dadi Tumenggung. Ningen wilayah nyambut ga­wene egin tetep dadi onder regen lan  egin dadi wilayahe Banyumas.

Lha 2 Mei 1856, nalika yuswane kanjeng Tumenggung Tjakrawedana II 45 taun, jinunjung resmi dadi adipati Ci­lacap kapisan. Dadi seliyane trukah ngedegaken kadipaten Cilacap, kanjeng Tumenggung Tjakrawedana II sing asma sedurunge Tjakradimeja, uga dadi adipati kakwitan Cilacap.

“Ramane, angger kaya kuwe putra Adipati Banyumas Ka­sepuhan Tjakrawedana I dadi pimpinan nang Cilacap luwih sekang 40 taun ya Ramane?” takone mbekayu Sari.

“Bener Sari, Tjakrawedana II dadi penguasa nang Cila­cap luwih sekang 40 tahun. Mulai sekang kuasa patih Ba­nyumas Kasepuhan nang Cilacap, dadi rangga nganti dadi adipati diwiwiti tahun 1831 sewise Perang Diponegoro, nganti sedane nang Banyumas jalaran gerah taun  1873. Tumenggung Tjakrawedana II, pendiri Cilacap desarekaken nang Pesarean karangsuci Cilacap, nang sepinggiring Kali Donan. KLILAN

 

Berita Terkait

img

Samak Minggu Ini

img

img

Sumber Semangat

Saya tambah umur saya kabur mripat kita...Iki ora liya merga satemene Gusti Allah lagi madhangake mata batin kita kanggo ndeleng akhirat.

Klik

PASRAH DIPRIKSA DOKTER CILIK

Saperangan ing antarane kita ana kang duwe ingon-ingon ing omah. Apa kuwi asu, kucing, manuk, bebek, pitik lsp. Kerep kewan-kewan ksb nganti dianggep minangka perangan kulawargane dhewe. Malah saking rakete karo kewan ingon-ingone, kerep kewan ingon-ingone ksb pasrah nalika arep diapakake wae dening sing duwe. Kaya ing gambar iki contone. (d/ist)***

Pethilan

Ewonan seniman bakal dikerigake menyang sekolahan

Ngasah uteg tengene siswa

Uji materi nyalon presiden kemungkinan gagal

Calon akeh, patut ora?

Parpol ngerigake kekuwatan penuh ing Pilkada 2018

Ana sing pengin ngganti presiden pisan