Basa Jawa sing Bener
Diposting oleh : Administrator
Kategori: Layang Saka Warga - Dibaca: 20 kali

Minangkani pamundhute sedulur Ismoe Rianto (LSW PS nomer 6), aku udhu panemu, melu-melu rembukan supaya luwih gayeng.

Pocapan menika lan menapa ditulis punika lan punapa nganggo dhasar apa?  Conto basa Indonesia ditulis apotek lan bus, ora apotik lan bis, nganggo dhasar Pedhoman Umum EYD. Banjur, menika lan menapa ditulis punika lan punapa pedhomane ana apa ora? Yen ora ana, kudune ditulis padha karo pocapane.

Basa iku owah gingsir. Ana tembung sing biyen kanggo, saiki wis ora. Tembung pungkur sanajan tinemu ing bothekan, nyatane saiki arang kanggo. Sing kerep ana tembung kepungkur, tegese uga wis rada owah. Kawitane tegese ‘nggambarake kedadeyan lawas’, saiki nggambarake kedadeyan sing wis lumaku. Contone, “Sepur jurusan Jogja wis budhal sepuluh menit kepungkur.”

Mlebune tembung anyar saka basa liya iku mesthi dumadi. Tembung bangga saka basa Indonesia sing tegese ‘gedhe ati’ iku bisa wae ditampa dadi warga basa Jawa sanajan basa Jawa wis duwe tembung bangga sing tegese ‘lumawan”. Lo, apa bisa mengkono?  Bisa wae ana loro utawa luwih tembung sing padha, nanging tegese beda. Iku sing dijenengi homonim. Conto basa Indonesia genting ’gawat’ lan genting ‘atap’. Tembung basa Jawa bisa (dapat) uga mlebu basa Indonesia sanajan basa Indonesia wis duwe tembung bisa sing tegese ’racun’.

Kabeh basa terus owah sauger basa iku digunakake dening masyarakat. Terus, sing bener iku basa manut guru basa, ahli basa, apa masyarakat? Manut pama­wasku, sing bener iku basa sing digunakake masyarakat. Ahli basa lan guru basa kudu manut masyarakat. Tegese, guru basa lan ahli basa ora kena ngotot  nggondheli  paugeran lawas yen nyatane basa ing masyarakat wis owah. Paugeran utawa teori basa kudu diowahi manut kahanane basa sing terus owah. Mula kita ora perlu sumelang yen mrangguli basa Jawa saiki kok beda karo biyen. Pancen ya kaya ngono iku salah sijine sifat alamiah basa, basa iku owah gingsir. Yen ora owah, mesthine basa Jawa saiki ya padha karo basa Jawa zaman Majapahit. Dadi, yen nyatane ora padha, mesthi ana owah gingsir.

 

 Asul Wiyanto, Malasan, Kec. Durenan, Trenggalek

 

Berita Terkait

Samak Minggu Ini

img

img

Sumber Semangat

Aja nganggep awakmu tansah salah, uga aja nganggep awakmu tansah bener.

Klik

KAYA JELI

Iki dudu plastik utawa ager-ager jeli, nanging iki bangsane iwak. Jelase iki Plankton kang wujude bening. Jeneng latine yakuwi Salp (Salpingo-oophorectomy) mujudake kewan kang nduweni kaunikan kanthi kulit transparan. Saking transparane, akeh wong ngira yen plankton iki plastik bening kang ngambang ing laut. (d/ist)***

Pethilan

Saperangan gedhe kabutuhan bawang putih diimpor

Petani wis biasa nangis bawang Bombay kok!

Sertifikasi tanah kuwi program nyata, dhawuhe Presiden

Dadi sing apus-apus sapa iki?

Wakil rakyat saya adoh saka rakyat

Saya adoh, menyang segara wae!