Tugas Pers: Kontrol Sosial
Diposting oleh : Administrator
Kategori: Layang Saka Warga - Dibaca: 18 kali

Matur nuwun marang panyaruwene Sdl. HR Sumitro Spd saka Grobogan (LSW PS no. 9), sing jare tulisanku pijer nyaruwe pejabat, tokoh, paraga sing ora pro karo pemerintah. Nyemak tulisan mau aku bisane mung maklum. Awit Sdl. HR Sumitro sajake kadhung ketenta karo wiramane pers jaman Orde Baru sing adhem ayem. Maca PS wiwit taun 1973 panjenengane ora mrangguli tulisan sing ngritik pejabat, politisi klawan thokleh kaya saiki iki.

Jaman Orde Baru, lan uga Orde Lama, koran lan majalah pancen yen ngritik pejabat lan pemerintah ngati-ati banget. PS taun 1940-an, liwat rubrik “Sinambi kalange nganggur” kang diembani Seboel, uga wis ngritik tokoh-tokoh jaman semana. Banjur antarane taun 1950-an nganti 1962, Pemimpin Redaksi PS swargi Imam Supardi ngritik panguwasa, politisi lan tokoh liwat rubrik “Djula-Djuli”. Kritikane jan-jane pedhes lan nylekit, nanging sinamun tetembungan sing cucut dadi ora krasa.

Kritikane PS marang politisi, pejabat, pemerintah terus mbacut liwat rubrik “Wawasan jroning negara” kang kapacak ing kaca I (samak). Taun 1960-an, PS nate ngritik pejabat sing mung dadi “pejuang Impala”. Ning tetep alus, amarga jaman semana pers sing galak bisa dibreidel, tegese ditutup kanthi dijabut SIT (Surat Ijin Terbit)-e.

Ning wiwit 1998 sabakdane Orde Baru kukut, kasusul metune UU Pers No. 40 taun 1999, pers dadi bebas mardika amarga dijamin ora ana pembreidelan maneh. Koran lan majalah dadi kendel ngritik politisi, pejabat lan panguwasa (pemerintah). Ing pasal 3 ayat 1 disebutake: Pers nasional mempunyai fungsi sebagai media informasi, pendidikan, hiburan dan kontrol sosial.

Berkahe kebebasan pers mau, minangka kontrol sosial, tulisanku ing PS lan JB pancen ora pegat ngritik pejabat, politisi, panguwasa sing nalisir saka jejibahane. Presiden SBY, Jokowi saiki, klebu uga Megawati, kabeh nate tak kritik. Semono uga politisi bangsane Fadli Zon, Fahri Hamzah, Amien Rais. Pers kuwi cermin masyarakat. Merga saiki akeh politisi lan pejabat sing padha penthalitan, mesthi wae tulisanku banjur nuwuhake panganggep yen pijer nyerang pejabat lan politisi. Dene yen Sdl. HR Sumitro Spd, ora kapadhan karsa lan rengu ing penggalih, lha ya sepurane mawon.

l Gunarso TS - Jakarta

Berita Terkait

Samak Minggu Ini

img

img

Sumber Semangat

Aja nganggep awakmu tansah salah, uga aja nganggep awakmu tansah bener.

Klik

KAYA JELI

Iki dudu plastik utawa ager-ager jeli, nanging iki bangsane iwak. Jelase iki Plankton kang wujude bening. Jeneng latine yakuwi Salp (Salpingo-oophorectomy) mujudake kewan kang nduweni kaunikan kanthi kulit transparan. Saking transparane, akeh wong ngira yen plankton iki plastik bening kang ngambang ing laut. (d/ist)***

Pethilan

Saperangan gedhe kabutuhan bawang putih diimpor

Petani wis biasa nangis bawang Bombay kok!

Sertifikasi tanah kuwi program nyata, dhawuhe Presiden

Dadi sing apus-apus sapa iki?

Wakil rakyat saya adoh saka rakyat

Saya adoh, menyang segara wae!