Tomat Jebule Uga Bisa Kanggo Obat
Diposting oleh : Administrator
Kategori: Kasarasan - Dibaca: 333 kali

Tomat (Gyco persium esculentum mill) satemene mujudake sayuran kang digunakake kanggo bumbu masak. Nanging, ing negara asale (Amerika Tropis) tomat ditandur kanggo buah utawa omben-omben (jus) sing nyegerake. Malah pungkasan iki sing jenenge sambel tomat utawa saos tomat wis go internasional. Wiwit restoran, kaki lima nganti hotel bintang lima uga sumadiya.

Tanduran tomat mujudake tetu-wuhan kang sarwa gelem. Ditandur ing pot ya bisa urip seger, ing patega-lan malah ngrembaka, ing pesisir kang ngenthak-enthak nganti pucuk gunung ora nate nulak. Pancen tanduran sing siji iki banget mbutuhake soroting sur-ya kang cemether, wiwit thukul nganti pungkasaning awoh. Yen isih enom wernane ijo semu putih, nanging yen wancine mateng malih dadi kuning semu abang, nyenengake.

Kulite tipis, dene daging wohe kan-del ndhemenake. Wijine akeh banget lan nggrombol ing tengah. Tomat buah sing wujude rada bunder meh kaya woh apel, jare rasane kaya nano-na-no. Ana legine, ana kecute lan nduwe-ni sipat adhem. Sipat iki kang ndadek-ake tomat dianggep buah kanggo tam-ba ngelak sing nduweni sipat antiseptik usus lan nambahi nepsu mangan. Mula akeh ibu-ibu kang kerep maringi wedang tomat marang putra-putrane. Ing pangajap bocahe dadi doyan mangan lan sehat tur gelis gedhe.

 

Pigunane

Miturut ahli gizi, tomat kadidene jinis buah kang sugih kandhutan vitamine. Ana vitamin B1, B2, B6, C, E, likopen dalah niasin. Mineral Ca, Mg, P, K, Na, Fe nganti sulfur lan chlorine. Durung sing jenenge asam folat, asam malat, asam sitrat, protein lemak lan gula (glukosa, fruktosa).

Yen kita mrangguli sok sapa wae kang pinuju dhahar tomat mesthi kudu ngulu idu lan uga ngrangsang metune enzim lambung lan nglancarake aliran empedhu menyang usus. Dadi kanthi ngonsumsi tomat kadidene kita dhahar buah kanthi ajeg, ateges kita wis nyegah pirang-pirang penyakit. Kayata padharan kembung, kurang napsu mangan, radhang gusi, sariawan, hipertensi, lara kuning, bebelen, radhang saluran napas, asma bronkial, lan radhang usus buntu.

Kanggone kanoman (ABG), tomat wis suwe diagem maskeran. Bisa kang-go obat kukul (jerawat) utawa radhang kulit. Mungguh carane, kanthi mblendher woh tomat lan godhonge, jare bisa ngencengake kulit pasuryan lan mundhak dadi alus.

 

Uji klinis

Panaliten ing Amerika nyebutake manawa jus tomat sing diwenehake marang tikus pacoban bisa ngedhunake serum kolesterol kang dhuwur lan ngedhunake cacahe kolesterol ing atine tikus. Dene sirup tomat sing diwenehake marang kucing, bisa ngedhunake tekanan dharahe tanpa ngganggu ketege jantung lan menstimulir otot polos.

Panaliten ing Amerika liyane kasil nemokake manawa tomatine migunani kanggo nahan sumebare jamur ing anggane manungsa. Disebutake, pawongan priya sing ngonsumsi tomat sing wis dimasak paling sethithik 10 porsi pendhak minggune, bakal kalis saka penyakit kanker prostat nganti 45 %. Disebabake anane likopen lan karoten sing dipercaya bisa nyegah tuwuhe tumor lan bisa nyuda resiko ketaman penyakit jantung.

l (FX.Suyatno)

 

Berita Terkait

img

Samak Minggu Ini

img

img

Sumber Semangat

Aja gumedhe mung merga ayu-ne rupa, amarga kuwi bakal luntur dening wektu. Nanging elinga, ayune kridha ora bakal luntur senajan digawa mati pisan...

Klik

NGANTUK

Ora kober ndlosor, semendhe ing tembok uga ora apa-apa. Mangkono mbokmenawa ujare si meong iki. (d/sit)***

Pethilan

Trilyunan rupiah dhuwit negara mili menyang desa

Koruptore aja nganti katut keli

Lumantar gerakan #2019Pilpres Ceria, Mahfud MD ngajak publik milih kanthi cerdas

Amarga kecerdasan kita wis saya ilang akibat memusuhan

Golkar ngukuhi caleg mantan koruptor

Ngajab para pemilihe padha pikun!