Peterseli Becik Kanggo Cuci Ginjel
Diposting oleh : Administrator
Kategori: Anyar Katon - Dibaca: 59 kali

Ing jagading kuliner jinis sayuran kang asring disebut Peterseli (Petroselinum Crispum) akeh kang nyebut sledri import. Mujudake tetuwuhan kang wis atusan taun ditemokake ing taman-taman biara lan kastil ing Eropa Kidul utawa Mediterania Wetan. Umume Peterseli digunakake godhonge kang lembut (luwih cilik saka sledri lokal) dipigunakake aromane kang nduweni kandhutan Vit. A lan Vit. C sarta kandhutan Vitamin lan mineral kang dhuwur.

Ing laladan kang hawane adhem kaya dhaerah Bogor, Lembang, Bandungan, Tawang Mangu lan Malang. Paterseli wis wiwit dibudidayakake kanggo ngisi pasar sayuran kang jarene akeh peminate. Sakliyane dadi pasren (hiasan) ing sakndhuwure menu (hidangan) uga aromane sing khas nuwuhake selera dhahar.

Tiongkok wis atusan taun kepungkur migunakake herba iki kanggo obat tradhisional kanggo nanggulangi tekanan dharah tinggi, nyeri haid, enuresis (ngompolan), batu ginjal, batu empedu, pembengkakan kelenjar lan kanggo nyegerake napas.

 

Cuci Ginjel

Ana literatur kang nyebutake, wis mataun-taun ginjel paringane Gusti ngayahi tugas tanpa kenal wayah, nyaring getih lan mbuwang uyah, racun sing ora kita karepake mlebu ing awak. Wis mesthi bae nuwuhake akumulasi uyah saingga mbutuhake perawatan karesikan, kepriye carane nyuci ginjal ngagem peterseli?

Mundhuta sakunting peterseli kang bisa dipundhut ing pasar tradhisional utawa supermarket. Dikumbah nganti resik nuli dirajang cilik-cilik. Banyu adhem 6 gelas digodhog nganti umob, nuli rajangan peterseli dilebokake banyu umob watara 10 menit. Yen wis adhem disaring lan diwadhahi botol kaca nuli disimpen ing lemari es. Bisa diunjuk pendhak esuk sakwise dhahar watara 1 gelas. Yen wis ngunjuk ramuan kasebut bisa dipirsani yen panjenengan pipis. Panjenengan bisa pirsa uyah lan maneka warna racun metu bareng pipis panjenengan. Panjenengan bisa cek kanthi pemeriksaan urin rutin sadurunge lan sakwise ngunjuk ramuan peterseli kasebut.

 

Akeh Manfaate

Peterseli pancen nduweni komponen-komponen kang asifat ngresiki racun ing awak, kaya klorofil. Dadi tanduran iki uga mbantu mrantasi kembung, gangguan lambung lan usus uga bisa ngurangi rasa nyeri kanggone sing nandhang rematik.

Kandhutan Vit. C kang dhuwur, asam amino kalium lan asam folat ing herba iki apik lan mupangati kanggo jantung, pencernaan, tekanan darah lan nanggulangi nyeri. Herba iki uga ngandhut anti histamin lan antioksidan kang ambiyantu ngatasi peradhangan.

Ning ya kudu emut, peterseli ora becik yen dikonsumsi nganti kakehan sebab herba iki nduweni kandhutan minyak kang asifat toksik lan bisa nyebabake keracunan. Dadi kanggo ibu kang ngandhut lan lagi nyusoni ora dianjurake. Sebab bisa njalari kontraksi rahim.

Sing perlu kawuningan yen masak peterseli aja suwe-suwe, supaya kandhutan vitamine ora ilang muspra. Prayoga nyampurake peterseli yen masakane wis mateng. Muga-muga tulisan iki migunani tumrap para sutresna PS. Nuwun. (*)

Berita Terkait

Samak Minggu Ini

img

img

Sumber Semangat

Aja nganggep awakmu tansah salah, uga aja nganggep awakmu tansah bener.

Klik

KAYA JELI

Iki dudu plastik utawa ager-ager jeli, nanging iki bangsane iwak. Jelase iki Plankton kang wujude bening. Jeneng latine yakuwi Salp (Salpingo-oophorectomy) mujudake kewan kang nduweni kaunikan kanthi kulit transparan. Saking transparane, akeh wong ngira yen plankton iki plastik bening kang ngambang ing laut. (d/ist)***

Pethilan

Saperangan gedhe kabutuhan bawang putih diimpor

Petani wis biasa nangis bawang Bombay kok!

Sertifikasi tanah kuwi program nyata, dhawuhe Presiden

Dadi sing apus-apus sapa iki?

Wakil rakyat saya adoh saka rakyat

Saya adoh, menyang segara wae!