Nalika 4 Sehat 5 Sempurna Wis Ora Nyukupi
Diposting oleh : Administrator
Kategori: Kasarasan - Dibaca: 149 kali

Gizi seimbang tegese apa sing dipangan kudu seimbang slaras karo kabutuhan. Istilahe 4 sehat 5 sempurna, yaiku panganan kudu ngan­dhut gizi sing dibutuhake badan, pepak ana karbohidrat, lemak, protein, mineral, lan vitamin.

Mangkono antara liya sing dikandhak­ake dening Novianto, mahasisa S2 Ilmu Kesehatan Fakultas Kesehatan Masyara­kat Universitas Airlangga Surabaya nalika nganakake penyuluhan urip sehat ma­rang murid-murid kelas IV lan V SD Mu­hammadiyah 4 (Mudipat) Pucang, Su­rabaya, ing mengeti Hari Kesehatan Na­si­onal, dhek sawatara wektu kepungkur.

Novianto nambahake, kabeh panga­nan sumber karbohidrat lan protein ngan­dhut lemak, nanging luwih becik ngendhani lemak saka gorengan lan panganan ‘cepat saji’.

“Yen kepengin sehat, wegah mlebu rumah sakit, kita kudu  mangan sayuran lan buah sing akeh,” piwelinge Novianto.

“Kejaba sayuran lan woh-wohan, kita uga kudu mangan panganan sing ngan­dhut protein yaiku iwak, daging, endhog, kacang-kacangan, lan susu,” jlentrehe.

Saben panganan sa-porsi (sapiring), tambahe Novianto, becike dumadi saka takeran gizi seimbang. Carane? Sauku­ran epek-epek tangan nalika diwujudake kaya mangkok, sayuran sakepel, woh-wohan sakepel, lemak sajempolan, lan protein saepek-epek tangan.

“Badan kudu diwenehi lebon panga­nan kang akeh gizine, supaya kalis saka penyakit, mula saka iku kita kudu matesi memangan gula, uyah, lan panganan sing akeh lengane,” tandhese.

“Yen kepengin sehat, ora kepengin ngalami gangguwan gizi, kita kudu njaga lebon gizi, sarapan sing akeh gizine sa­durunge budhal sekolah utawa budhal kerja. Bab iki kudu ajeg ditindakake aja nganti lali. Jalaran sarapan iku bisa nda­dekake konsentrasine pikiran, luwih se­mangat, badan luwih sehat lan kuwat,” jlentrehe.

Wektu umur isih bocah mujudake ta­taran wigati mungguhing perkembangan badan lan utege bocah, mula panganan sing dipangan kudu digatekake.

Novianto uga menehi “tip” marang anak-anak sing nduweni pakulinan nja­jan, yaiku njajan kudu ing panggonan sing resik, ngedohi panganan gorengan lan ngedohi panganan sing wernane nyolok, yen tuku panganan kemasan ga­tekake label-e.

Ing ngisor iki Novianto menehi “tip” 10 gizi seimbang:

1. Nyukuri lan nikmati maneka werna jinis pa­nga­nan, 2.Cukup mangan sa­yur lan woh-wohan, 3.Me­mangan lelawuhan sing pro­teine dhuwur, 4. Mema­ngan ma­neka warna pa­nganan pokok, 5. Matesi pa­nganan legi, asin, lan akeh lemak-e, 6.Kulinak­ake sa­rapan sadurunge nin­dak­ake kegiyatan, 7.Ngi­num banyu putih sing akeh, 8.Kulinak­ake maca label kemasan panganan, 9.Kulinakake wijik ngang­go sabun sadu­runge mangan, lan 10.Olah­­ra­­ga sing teratur. (B)

 

Berita Terkait

Samak Minggu Ini

img

img

Sumber Semangat

Aja nganggep awakmu tansah salah, uga aja nganggep awakmu tansah bener.

Klik

KAYA JELI

Iki dudu plastik utawa ager-ager jeli, nanging iki bangsane iwak. Jelase iki Plankton kang wujude bening. Jeneng latine yakuwi Salp (Salpingo-oophorectomy) mujudake kewan kang nduweni kaunikan kanthi kulit transparan. Saking transparane, akeh wong ngira yen plankton iki plastik bening kang ngambang ing laut. (d/ist)***

Pethilan

Saperangan gedhe kabutuhan bawang putih diimpor

Petani wis biasa nangis bawang Bombay kok!

Sertifikasi tanah kuwi program nyata, dhawuhe Presiden

Dadi sing apus-apus sapa iki?

Wakil rakyat saya adoh saka rakyat

Saya adoh, menyang segara wae!