Wisata Petik Madu Lawang
Diposting oleh : Administrator
Kategori: Plesir - Dibaca: 203 kali

Sesawangan lan Nambah Wawasan

Dolan lan plesir mesisan antuk elmu, umume dadi pepenginane para ibu kanggo putra-putrine. Amrih bisa lerem anggone wis njinggleng sinau, nanging ora banjur ketungkul dolanan gadget lan medhia sosial.

Bab iku bisa katindakake kanthi mara menyang Lawang, kabupaten Malang. Yaiku, ing papan wisata Petik Madu. Kejaba sesawangan tawon lan ubarampe kanggo ngupakarane, uga bisa sinau carane budidaya lan dagang madu. Ing papan iki kacawisake sesawangan asli ngenani uripe tawon, teknik nangkarake, nganti carane manen madu. Kabeh iku dijlentrehake petugas ing papan kasebut kanthi gamblang.

Manut Hariyono, pengelola Wisata Petik Madu, agrowisata iki wiwitane mligi kanggo srana warga Lawang sinau budidaya tawon madu. Nanging suwening suwe, akeh masyarakat liyane sing kepengin ngerti. Ora mung saka sakupenge Lawang, nanging uga saka kutha liya, nganti njaban rangkah.

“Saben sasi udakara 1500 nganti 3000 pengunjung. Ya ana klompok tani, ibu-ibu PKK, lan sing paling kerep malah pelajar,” kandhane.

Ing lahan sing ambane 8 hektar iku, Hariyono sejatine mbacutake usaha sing wiwitane ditindakake wongtuwane. “Adhi-adhiku ora ana sing gelem. Mula aku minangka anak mbarep ya banjur cancut taliwanda,” ujare.

Peternakan tawon madu iku wis madeg wiwit 1990, dipandhegani Gunawan, ya ramane Hariyono. Sabanjure, taun 2011 Hariyono ngembangake dadi papan wisata petik madu. “Daktata dadi maneka bageyan. Saengga pengunjung bisa nyinau bab uripe tawon, maneka jinis tanduran, uga sing gegayutan karo kasarasan,” imbuhe Hariyono.

Ing papan iki, tawon madu sing diternakake ana telung jinis. Yaiku Apis Melilfira saka Asutralia, Acerana sing mujudake tawon lokal, uga Tringod sing cilik nanging ora ngentup. Sing paling akeh gunggunge yaiku Apis Melilfira, amarga bisa ngasilake madu paling akeh tinimbang liyane. Dene tawon-tawon Tringod sing tutut, ngasilake madu sing rada cuwer. “Rasane rada kecut, nanging gedhe mupangate, bisa kanggo obat,” jlentrehe Hariyono.

Isih manut katrangane Hariyono, akeh pengunjung sing nakokake wujude madu asli. “Ya pancen angel mbedakake madu asli lan campuran. Cara paling ampuh ya diuji ing laboratorium,” kandhane. Saengga, bisa konangan enzim lan kadhare. Madu asli, imbuhe Hariyono, yen kanggo sumber tenaga butuh 6 sendhok saben dina.

Ing Wisata Petik Madu Lawang, saben sasi Hariyono kasil manen 70 nganti 120 kg madu ing saben kothak. Dene kejaba madu, tawon uga bisa ngasilake royal jelly, bee pollen lan propolis. Propolis yaiku getah pupus godhong lan kuncup kembang sing diproses karo idune tawon.

Saiki, Wisata Petik Madu wis dadi salah sijine binaan Dinas Pariwisata dan Dinas Kehutanan Kabupaten Malang. (prili)

 

Berita Terkait

Samak Minggu Ini

img

img

Sumber Semangat

Urip ing donya iki gawe kesel, merga akeh wong kang pengin mamerake bab-bab kang satemene dheweke ora nduweni.

Klik

BUKA PALING DAWA

Rekor buka pasa paling dawa ing donya, ana ing Hanover, Jerman mentas iki. Dawane nggayuh 10.2 km. Gunggung mejane 10.200 meja, lan sing melu buka ana wong 42.100. Acara iki wis kaca-thet ing Guiness Book Record. Iki nuduhake yen wong kang nggilut agama Islam ing Jerman saya akeh wae. (d/ist)

Pethilan

Janji-janji reformasi diajab enggal dicepetake

Janji kang dilalekake

Jamane reformasi wis 20 taun

KKN durung ilang uga

Bulog mesthekake stok beras aman nganti riyaya

Bab mundhak orane rega aja takon lo ya