Ketularan Maca
Diposting oleh : Administrator
Kategori: Wacan Bocah - Dibaca: 207 kali

Dina iki ulang taune Ambar. Sawise ngucapake selamat ulang taun, bocah-bocah kelas lima menyang kantin sekolah. Arep ditraktir Ambar tu-ku bakso. Wah, kabeh padha jejingkrak-an, seneng amarga isa maem bakso gratis.

“Mbar, iki kanggo awakmu,” kan­dhane Nila karo ngulurake bungkusan kado. Ambar mesem. Ndeleng bentuk bungkuse, Ambar wis isa mbadhe apa isine.

“Iki mesthi buku, yo!” sumaure Ambar.

Nila manthuk. Bocah-bocah liyane me­sam-mesem. Kabeh wis apal. Yen Nila aweh kadho, mesthi isine buku crita. Ka­dhang komik, kadhang novel anak. Kuwi wis dadi kebiasaane Nila wiwit kelas siji.

Nanging, ora kabeh bocah seneng oleh kadho buku saka Nila. Ambar buk­tine. Bocah siji iki ora seneng maca. Wis ana buku papat saka Nila ing rak buku omahe. Nanging, durung ana siji-sijia sing diwaca.

 Bu Guru ngendika, yen saben dina bocah-bocah kudu nggawa buku crita. Tujuane kanggo kegiatan literasi. Supaya bocah-bocah sregep maca, Bu Guru nye-dhiakake wektu 15 menit sakdurunge pelajaran kanggo maca.

Ambar nggawa buku kadho ulang taun saka Nila. Nanging ora diwaca. Beda banget karo Nila. Bocah kuwi nggethu anggone maca buku novel anak, kandel banget.

“Kowe kok ora bosen, maca sakmene kandele, Nil?” pitakone Ambar.

Nila ngguyu. “Wis biasa, Mbar. Crita­ne apik tenan. Aku ora sabar kepingin weruh pungkasane.”

Ambar gedheg-gedheg. Maca buku crita tipis ngene wae dheweke ora kuat. Apa maneh yen dikon maca buku tebel kaya Nila. Byuh…byuh, Ambar pilih non­ton tivi wae timbang maca.

“Bukune wis mbokwaca, Mbar?” Nila takon. Ambar mesem isin. “Durung, Nil.”

“Ndang diwaca. Kuwi lucu banget cri­tane. Takjamin, kowe mesthi seneng macane.”

“Apa kowe wis maca buku iki?” Ambar takon. Kandhane Nila, dheweke mesthi tuku buku dobel saben judhul. Tujuane, siji diwaca dhewe, siji dienggo ngadho yen ana kancane sing ulang taun. Ambar mlo­ngo. Lagi iki weruh ana kanca kaya ngono.

Ambar dadi ora penak atine. Sung­kan dhewe karo Nila. Mula, buku saka Nila gage dibukak. Gambare luwih akeh ketimbang buku kandel sing lagi diwaca Nila.

Ambar namatke gambar-gambar ing njero buku kuwi. Apik tenan gambare. Sa­ka gambare mau, Ambar dadi pena­saran, kaya apa crita sabenere.

Ora suwe, Ambar wis nggethu olehe maca. Sedhela-sedhela dheweke me­sem. Bener kandhane Nila. Critane lucu. Lha saiki, Ambar malah ngikik-ngikik dhewe.

“Mbar, Ambar,” Nila nyenggol sikute Ambar. “Tutupen bukune. Saiki wayahe pe­lajaran.”

“Sik, sedhilut maneh,” sumaure Am­bar ora noleh.

“Sst, Mbar, Bu Guru wis siap ngajar kuwi, lho!” Nila njawil tangane Ambar.

Ambar mrengut. “Piye, sih, iki? Lagi enak-enak maca, kok dikon pelajaran. Aku penasaran pingin weruh piye nasibe Goldy.”

“Goldy?” bathuke Nila njengkerut. Gumun.

“Iku lho!” Ambar nuduhake gambar lakon ing buku critane.

Nila ngikik. “Wah, saiki dadi seneng maca, ya!”

Ambar uga ngikik dhewe. Yen dipikir-pikir, dheweke saiki wis mulai ketularan Nila. Ketularan seneng maca buku. Hihi... ora dinyana, yen wis maca iku asyik te­nan,yo. (BE. Priyanti)***

Berita Terkait

img

Samak Minggu Ini

img

img

Sumber Semangat

Ati kang atos gampang nemoni dalan buntu.

Klik

BANGUNAN MODEL DHUWIT

Dhuwit pancen mujudake alat tukar kang penting kanggo masyarakat dunia. Saking pentinge nganti-nganti dadi inspirasi pembangunan sawijining gedhung ing Kaunas, Lithuania. Desain bangunan tingkat iki katon nyolok kanthi desain dhuwit minangka wujud fasad njaba bangunan ksb. (d/ist)***

Pethilan

Banyu Tarum Barat saya reget

Kan wis wiwit ndhisik?!

Pulisi kangelan ngluru sing nindakake teror obong-obong montor ing Semarang

Mumpung Imlek, coba njaluk tulung ahli Feng Shui…

Ngawekani golput, kudu intens ngenalake surat suwara cacah lima

Sing akeh mengko dudu golput, na­nging golyeng, golongan puyeng