Ketularan Maca
Diposting oleh : Administrator
Kategori: Wacan Bocah - Dibaca: 110 kali

Dina iki ulang taune Ambar. Sawise ngucapake selamat ulang taun, bocah-bocah kelas lima menyang kantin sekolah. Arep ditraktir Ambar tu-ku bakso. Wah, kabeh padha jejingkrak-an, seneng amarga isa maem bakso gratis.

“Mbar, iki kanggo awakmu,” kan­dhane Nila karo ngulurake bungkusan kado. Ambar mesem. Ndeleng bentuk bungkuse, Ambar wis isa mbadhe apa isine.

“Iki mesthi buku, yo!” sumaure Ambar.

Nila manthuk. Bocah-bocah liyane me­sam-mesem. Kabeh wis apal. Yen Nila aweh kadho, mesthi isine buku crita. Ka­dhang komik, kadhang novel anak. Kuwi wis dadi kebiasaane Nila wiwit kelas siji.

Nanging, ora kabeh bocah seneng oleh kadho buku saka Nila. Ambar buk­tine. Bocah siji iki ora seneng maca. Wis ana buku papat saka Nila ing rak buku omahe. Nanging, durung ana siji-sijia sing diwaca.

 Bu Guru ngendika, yen saben dina bocah-bocah kudu nggawa buku crita. Tujuane kanggo kegiatan literasi. Supaya bocah-bocah sregep maca, Bu Guru nye-dhiakake wektu 15 menit sakdurunge pelajaran kanggo maca.

Ambar nggawa buku kadho ulang taun saka Nila. Nanging ora diwaca. Beda banget karo Nila. Bocah kuwi nggethu anggone maca buku novel anak, kandel banget.

“Kowe kok ora bosen, maca sakmene kandele, Nil?” pitakone Ambar.

Nila ngguyu. “Wis biasa, Mbar. Crita­ne apik tenan. Aku ora sabar kepingin weruh pungkasane.”

Ambar gedheg-gedheg. Maca buku crita tipis ngene wae dheweke ora kuat. Apa maneh yen dikon maca buku tebel kaya Nila. Byuh…byuh, Ambar pilih non­ton tivi wae timbang maca.

“Bukune wis mbokwaca, Mbar?” Nila takon. Ambar mesem isin. “Durung, Nil.”

“Ndang diwaca. Kuwi lucu banget cri­tane. Takjamin, kowe mesthi seneng macane.”

“Apa kowe wis maca buku iki?” Ambar takon. Kandhane Nila, dheweke mesthi tuku buku dobel saben judhul. Tujuane, siji diwaca dhewe, siji dienggo ngadho yen ana kancane sing ulang taun. Ambar mlo­ngo. Lagi iki weruh ana kanca kaya ngono.

Ambar dadi ora penak atine. Sung­kan dhewe karo Nila. Mula, buku saka Nila gage dibukak. Gambare luwih akeh ketimbang buku kandel sing lagi diwaca Nila.

Ambar namatke gambar-gambar ing njero buku kuwi. Apik tenan gambare. Sa­ka gambare mau, Ambar dadi pena­saran, kaya apa crita sabenere.

Ora suwe, Ambar wis nggethu olehe maca. Sedhela-sedhela dheweke me­sem. Bener kandhane Nila. Critane lucu. Lha saiki, Ambar malah ngikik-ngikik dhewe.

“Mbar, Ambar,” Nila nyenggol sikute Ambar. “Tutupen bukune. Saiki wayahe pe­lajaran.”

“Sik, sedhilut maneh,” sumaure Am­bar ora noleh.

“Sst, Mbar, Bu Guru wis siap ngajar kuwi, lho!” Nila njawil tangane Ambar.

Ambar mrengut. “Piye, sih, iki? Lagi enak-enak maca, kok dikon pelajaran. Aku penasaran pingin weruh piye nasibe Goldy.”

“Goldy?” bathuke Nila njengkerut. Gumun.

“Iku lho!” Ambar nuduhake gambar lakon ing buku critane.

Nila ngikik. “Wah, saiki dadi seneng maca, ya!”

Ambar uga ngikik dhewe. Yen dipikir-pikir, dheweke saiki wis mulai ketularan Nila. Ketularan seneng maca buku. Hihi... ora dinyana, yen wis maca iku asyik te­nan,yo. (BE. Priyanti)***

Berita Terkait

Samak Minggu Ini

img

img

Sumber Semangat

Wong kang nglarani awakmu, yen dudu luwih kuwat ya luwih ringkih saka awakmu. Tumrape sing luwih ringkih saka awakmu, apu-ranen. Lan kang-gone kang luwih kuwat, apuranen awakmu dhewe.

Klik

PATUNG RASEKSA MAO ZHEDONG

Patung emas raseksa tilas pemimpin Cina, Mao Zedong ing desa Tongxu, Henan, Cina. Patung kang dhuwure 36,6 meter mawa cet emas iki madeg ing sandhuwure pategalane warga, ing desa Tongxu, provinsi Henan, Cina. Ragad kang dientekake kanggo mbangun patung iki kurang luwih Rp 6,3 milyar. Mao Zedong mujudake presiden pisanan negara pandha kang kuwasa suwene 27 taun. (d/ist)***

Pethilan

Rega pangan ngadhepi pasa dijamin

Pengin murah, tuku nang koran ae!

Gaya ngadibusanane Pres. Jokowi mujudake strategi komunikasi

Ana sing nggaya ote-ote uga

Legislator kena OTT KPK maneh. Ketua DPR Bambang Soesatyo nga¬jab iku kang pungkasan

Pungkasan sing korupsi apa pung­kasan sing konangan?