LSW 41 / 2017
Diposting oleh : Administrator
Kategori: Layang Saka Warga - Dibaca: 48 kali

Nambahi Sithik: Tulisan Jawa Lan Maca Jawa

 

Taun 1952 aku sekolah guru, Pendhidhikan Guru Agama Negeri ing Purwokerto, karang sekolah guru ya ana pelajaran basa Jawa, luwih mantep tenan. Pancen saben-saben masalah kuwi ana ilmune dhewe-dhewe. Basa apa wae ya ana ilmune dhewe dhewe. Dadi aja gumun yen tulisan lan olehe maca kok ora padha. Basa basa Eropa, Inggris, Belanda, Jerman uga Perancis ya kaya ngono. Padha wae karo basa Jawa ya sithik-sithik ana sing olehe maca ora cocog karo tulisane.

Kaya tembung sing ditulis  PUNAPA, lan PUNIKA ucapane kudu MENAPA lan MENIKA. Ana uga ucapane padha, nanging tulisane (wujud hurufe) beda, kaya ta LANJARAN karo LAN JARAN. Lanjaran pring apa kayu kanggo rambatan wit (kacang panjang) ben wit isa ngadeg dene lan jaran …. lan kewan jaran.

Ana maneh tulisan TEKA isa diwaca / kudu diwaca TEKA utawa kudu diwaca KOK. Contone: Adik nembe TEKA saka pasar (diwaca TEKA=datang). Ora kudanan TEKA teles (diwaca KOK= tetapi). Yaa, kaya ngono iku sing jenenge basa, tumrap basa apa wae ana hal hal sing ora baku, irregular.

Nuwun. (R. Sumarlan Karti Suhadi – Purworejo)

 

 

Nyuwun pirsa bab penanggalan

 

Keparenga ndherek nyuwun pirsa, yen bocah lair ing tanggal 25 September 2017, dina Senen bengi watara jam 23.15, iku petungane dina kepriye ? Melu dina Senen Pon apa Selasa Wage ? Banjur tanggale mle bu tanggal 25 apa 26 ?

Aku nyuwun pituduh lan matur nuwun. (Ibu Aluissia Dj Budiwati Sudarsono Petahanan Rt 02 / Rw 01  Jajag, Gambiran —  Banyuwangi)

 

l Manut petungan taun Masehi, dina utawa tanggal diwiwiti tengah wengi. Sarehne laire jam 23.15 (durung jam 00.00), mula tanggale isih melu tanggal 25 September 2017. dene manut petungan taun Jawa utawa taun Hijriyah, dina lan tanggal diwiwiti wektu srengenge angslup (matahari terbenam = waktu Maghrib).

Bayi iku lair sawise srengenge angslup, mula mlebu dina Selasa Wage, tanggal 6 Muharram 1439 H. yen petungan Jawa, tanggal 6 Sura 1951 J, taun Dal windu Sengara, wukune Wuku 6 = Wuku Gumbreg.

l   Red.

 

Berita Terkait

Samak Minggu Ini

img

img

Sumber Semangat

Wong kang nglarani awakmu, yen dudu luwih kuwat ya luwih ringkih saka awakmu. Tumrape sing luwih ringkih saka awakmu, apu-ranen. Lan kang-gone kang luwih kuwat, apuranen awakmu dhewe.

Klik

PATUNG RASEKSA MAO ZHEDONG

Patung emas raseksa tilas pemimpin Cina, Mao Zedong ing desa Tongxu, Henan, Cina. Patung kang dhuwure 36,6 meter mawa cet emas iki madeg ing sandhuwure pategalane warga, ing desa Tongxu, provinsi Henan, Cina. Ragad kang dientekake kanggo mbangun patung iki kurang luwih Rp 6,3 milyar. Mao Zedong mujudake presiden pisanan negara pandha kang kuwasa suwene 27 taun. (d/ist)***

Pethilan

Rega pangan ngadhepi pasa dijamin

Pengin murah, tuku nang koran ae!

Gaya ngadibusanane Pres. Jokowi mujudake strategi komunikasi

Ana sing nggaya ote-ote uga

Legislator kena OTT KPK maneh. Ketua DPR Bambang Soesatyo nga¬jab iku kang pungkasan

Pungkasan sing korupsi apa pung­kasan sing konangan?