Nikah Siri
Diposting oleh : Administrator
Kategori: Banyumasan - Dibaca: 10 kali

Minggu esuk kaki Bawor wis dandan ndithing banget. Nganggo clana ireng njanges, klambi bathik Banyumasan sing coret kembange mandan gedhe-gedhe, ora klalen nganggo kupluk lan sandhal ireng weton Pasir. Jan tambah enom maning.

“Ramane, rika arep maring endi sih, esuk-esuk wis nandan mlipit. nDadak nganggo lenga wangi mbarang. Apa arep niliki randhane,” mbekayu Tebok weruh Ramane dandan girap-girap.

“Oalah Tebok.... apa ko ora kemutan. Kiye dina Minggu, inyong diundang nang Kang Gopir jere arep nikahaken anake wadon. Lha inyong dikongkon san ngawe, jere kon nandur pengaten,” kaki Bawor nyauri pitakone mbekayu Tebok.

“Angger kaya kuwe inyong melu ya Ramane. Merga inyong uga kon melu dadi among tamu. Ningen ya kuwe, inyong kelalen, tunggoni ya Ramane.

“Ramane, inyong arep takon maring rika, ma kenangapa sekiye jere ana undang-undang sing arep mempidanakan warga sing nglakoni nikah siri. Kuwe nurut penemu rika sih keprimen. Lha wong nikah koh arep dilebokaken maring kun­jara, medeni temen sih Ramane,” takoni Tebok karo dandan.

“Giye Tebok, sing jenenge nikah siri, utawa nikah bawah tangan, utawa nikah kyai, kuwe sah nurut agama utawa Syariat Islam. jalaran nikah siri kuwe sarat rukune nikah kumplit. Ana penganten sekloron, wali, seksi loro, ijab kabul. Mung nikah siri kuwe ora  dicathet nang Kantor Urusan Agama utawa KUA,” paham ko Tebok.

“Iya inyong paham Ramane. Ningen kenangapa sih dipidanakan,” Tebok isih ngeyel takon maring Ramane.

“Lha kiye Tebok, ana sing salah kaprah nang masyarakat. Kiye sing kudu didandani lan diwenehi weruh maring warga sing durung ngerti. Nurut Ramamu sing wis kaki-kaki. Nikah tek perang dadi papat. Sepisan, nikah resmi nganggo dicathet nang KUA, kuwe sing paling utama lan syah. Kaping pindho, nikah siri, nikah resmi  kanthi syarat sah nurut agama, ningen ora kecathet nang KUA. Kaping telu, nikah kontrak, kiye nikah sing diwatesi umure, nang babagan agama Islam, dijenengi nikah Mut’ah, Kaping papat, nikah kebo utawa kumpul kebo,” paham ko.

“Iya ma ning kuwe lho ma, nikah sing dipidanakan,” Tebok isih durung paham maring penjelasane kaki Bawor.

“Sing kudu dipidanakan yakuwe nikah sing ngrugikaken kaum wanita. Ya kuwe kumpul kebo karo nikah kontrak. Jajal ko apa gelem dadi bojone wong mung seminggu utawa sewulan. Mangkaning, pas nikah ko lagi mangsa subur. Bareng ngandheg, ko ditinggal lunga nang sing lanang merga kontrake entek,” jere kaki Bawor.

“Alah Ramane, ko medeni temen sih,” ujare Tebok karo girap-girap keweden. “Apa kaya kuwe ma sing jenenge kawin kontrak. Klilan

 

Berita Terkait

Samak Minggu Ini

img

img

Sumber Semangat

Wong kang akeh ngucapake kabecikan iku “luwih becik” katimbang wong kang seneng mbisu.

Klik

BALAPAN WEDHUS

Sawijining bocah cilik lagi melu tandhing ing sawijining lomba balapan nunggang wedhus utawa mutton busting. Acara kaya ngene iki cukup populer jroning pawai Fourth of July parade ing kutha Vale, Oregon, AS. (d/ist)***

Pethilan

Mendikbud ngajab, bayare guru honorer ndang diwenehke

Iki sing jenenge menteri zaman now!

Mendikbud ngajab, bayare guru honorer ndang diwenehke

Iki sing jenenge menteri zaman now!

Panglima TNI ditulak mlebu AS

Mengko gek merga, titttt…. (sensor!)