Parasara Krama (10)
Diposting oleh : Administrator
Kategori: Padhalangan - Dibaca: 192 kali

Kandheg sawetara, Sang Prabu Durmuka sigra mbacutake anggone paring pangandika.

“Heh Patih Surengkewuh. Wus sawe­tara iki narendra Ngastina Prabu Santa­nu lagi nandhang sungkawa, awit wiwit tinilar garwane saengga seprene du­rung darbe prameswari. Bab kuwi njalari Pra­bu Santanu  gerah puyeng, nandhang owah engetan amarga lagi kasmaran, nganti ora mikir kaprajan. Satemah ka­hanane Negara Ngastina ora karuwan.”

“Kawula nuwun, Sinuwun. Nadyan ing­kang abdi kepatihan ugi mireng pa­wartos ingkang kados mekaten punika. Lajeng kersa paduka kados pundi, Sinuwun?”

“Kanggone ingsun narendra ing Le­mahbang, prayoga banget lamun kalo­dhangan iku sun gunakake kanggo nge­lar jajahan. Mumpung  Ngastina ana ka­hanan ringkih, ya ing wektu iki ingsun ne­dya nggempur Negara Ngastina. Yen Prabu Santanu kasoran yuda,  Ngastina bakal dadi jajahane  Lemahbang. Mbe­dhah praja mboyong putri. Kepriye mung­guh panemumu, Tiih?”

“Kepareng matur prasaja, bilih ing­kang abdi kepatihan sarujuk dhateng le­kas paduka ingkang mekaten. Lajeng mbenjang punapa anggenipun bidhal mang­rurah prang dhateng Ngastina, Sinuwun?”

“Ora ketang sambung obor colok lin­tang bebasane, ayo kabudhalna ing dina iki uga, aja nganti kadaluwarsa, mum­pung Ngastina lagya abosah-basih kahanane.”

“Inggih dateng sendika, sumangga kula dherekaken. Langkung rumiyin kula tata siyaga kaprajuritan.”

Budhaling prajurit katon rantap-rantap  saka Negara Lemahbang tumuju menyang Negara Ngastina. Gantya kang cinarita, ing Praja Ngastina Prabu San­tanu lagi lenggah ana dhatulaya, ka­adhep dening putra kinasih Prabu Anom Dewabrata. Sang raja putra gya matur ngrerepa.

“Kaya ana pawongan kang nothog-nothog kori, jebul putraningsun Dewa­brata. Ana apa kulup  dene sira sowan ana ramamu ijen tanpa kantha lan kanthi?”

“Dhuh Kanjeng Rama jejimat pepun­dhen kula ing ngarcapada. Paduka teka benten kalawan adat saben. Nalika nem­be kondur saking anggenipun leledhang mirsani asrining kawontenan, teka pa­duka kanjeng rama manjing dhatulaya  ketingal kacuwan saha sungkawa. Pu­napa darunanipun, Kanjeng Rama?”

“Kulup, sejatine ora ana apa-apa. Ya mung puyeng sethithik.”

“Dhuh Kanjeng Rama, paduka mbo­ten walaka. Nanging nuwun sewu, estunipun kula sampung………………

Berita Terkait

Samak Minggu Ini

img

img

Sumber Semangat

Yen kita ora bisa ngajeni, mula aja tau ngina.

Klik

KENYA MAIN TONG SETAN

Pemain tong setan biyasane wong lanang, nanging ing kene sing main sawijining wanita yakuwi kang jenenge Karmila Purba. Kenya umur 18 taun asal Pematang Siantar, Sumatra Utara iki cukup kondhang ora mung ing Indonesia, nanging uga ing donya. Iki gara-garane merga aksine diliput dening media asing yakuwi Guardian lan Metro. (d/ist)***

Pethilan

Presiden mundhut motor Royal Enfield Bullet 350 cc

Dadi kelingan esemka…

Tata kelola anggaran olahraga ala

Sabandhing lurus karo prestasine

Kabeh calon kepala daerah nyerahake LHKPN

Perkara datane bener apa ora uru­san mburi